• This event has passed.

A10_Memories from the Future | Week van de Stad

5 November, 2014 | 19:00 - 8 November, 2014 | 21:00

A10_Memories from the Future is een kunstproject van Alejandro Ramirez op verschillende locaties in de Kolenkitbuurt, dat wordt geopend tijdens de Week van de Stad.

Fictie kan helderheid scheppen in de geschiedenis, stelde de schrijver Don De Lillo eens. De installatie A10_Memories from the Future, een project dat is geïnitieerd door Alejandro Ramirez, wil fictie juist inzetten om de complexiteit van de geschiedenis van de Kolenkitbuurt te laten zien.

In A10_Memories from the Future worden de verledens, hedens en toekomsten van de buurt met elkaar verknoopt. Noem het buurtsciencefiction, maar dan over de werkelijkheid. Vijf films worden op verschillende locaties in de Kolenkitbuurt vertoond, vanuit woningen en kantoren, waarbij de vensters gebruikt worden als projectiescherm. De films horen bij elkaar maar kunnen ook zelfstandig gezien worden.

Het project is vernoemd naar de Amsterdamse ringsnelweg A10. Die snelweg wordt vaak voorgesteld als een harde grens tussen twee werelden, een scheidslijn tussen de successtad en de naoorlogse probleemwijken. In de Kolenkit zelf is de aanwezigheid van de A10, die ligt op een hoge dijk, inderdaad altijd voelbaar en hoorbaar. Maar dit soort tegenstellingen doen de complexiteit van de buurt tekort. A10_Memories from the Future wil tonen hoe lokale verhalen verweven zijn met globale vraagstukken. De installatie verhaalt over migratie, over het scharnierpunt tussen het centrum en de periferie, over culturele uitwisseling en interculturele frictie, maar ook over de problematische erfenis van het stedenbouwkundige programma dat in de jaren dertig ontwikkeld werd en in de jaren vijftig uitgevoerd.

Opening
Op woensdagavond 5 november wordt het project geopend. Om 19.00u begint vanaf het Jan van Schaffelaarplantsoen een rondleiding langs alle locaties onder leiding van kunstenaar Alejandro Ramirez. Voertaal = Engels.

At 20:00h a discussion will follow, themed “How to write History in future tense”, with several neighbourhood residents, (former) directors of housing corporations, policy makers, entrepreneurs, academics and artists. We welcome you to join the conversation and have a drink with us. Voertaal = Engels.

Rondleidingen
Op donderdag 6 november en vrijdag 7 november om 19.00u vinden rondleidingen langs alle locaties plaats onder leiding van Karin Ruisch, cultuurwetenschapper en (Van Eesteren) gids in de Kolenkitbuurt. Startlocatie is het Jan van Schaffelaarplantsoen. De reguliere Kolenkitexcursie, georganiseerd door het Van Eesteren Museum en met Karin als gids, vervalt hiermee in de maand november.

Finissage
Op zaterdag 8 november vindt vanaf 19.00u een avontuurlijke finissage plaats met de kunstenaar en het team, startpunt Jan van Schaffelaarplantsoen.

Preview tijdens de Museumnacht
Tijdens de Museumnacht in het Van Eesteren Museum is op de zaterdag voorafgaand aan de Week van de Stad een preview te zien van de A10_
 installatie. Bekijk van 20:00 tot 01:00  uur op de voorgevel van het museum vijf korte films, gemaakt door Alejandro Ramirez. Tijdens de Museumnacht, die in het teken staat van de Ring A10 en autocultuur in de jaren ’50 en ’60, kan je de Week van de Stad aftrappen. Meer info.

Ringweg A10-West. Foto: Victorien Koningsberger.Ringweg A10-West; kort na de opening in 1975.De Westelijke Tuinsteden als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam in 1935.

Start:
5 November, 2014 | 19:00
End:
8 November, 2014 | 21:00
Event Categories:
,

Kolenkitbuurt (Bos en Lommer)
WOW, Wiltzanghlaan 60
Amsterdam-West,1061 HC