Loading Events

« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Architectuurwandeling Buitenveldert

28 May, 2016 | 13:30 - 15:00

| € 7.50
Architectuurwandeling Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.

Buitenveldert is het chique zusje van de Westelijke Tuinsteden, waar het Van Eesteren Museum is gevestigd. Buitenveldert, de naoorlogse wijk in het zuiden van Amsterdam is uit het brein van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren ontsproten. Onder zijn leiding zag het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) in 1934 het licht. Over de realisatie van Buitenveldert was Van Eesteren bijzonder tevreden. Hij woonde er zelf tot op hoge leeftijd. “Als je werkelijk wilt weten hoe ik het AUP bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken,” was een van zijn gevleugelde uitspraken.

Tijdens een anderhalf uur durende wandeling onder leiding van een gids wordt getoond hoe Van Eesteren zijn visie op stedenbouw in Buitenveldert realiseerde. De karakteristieke moderne indeling van woningen, groen en verkeer is hier goed zichtbaar.

Data: zaterdag 23 april en 28 mei 2016
Vertrektijd: 13.30 uur; duur wandeling circa anderhalf uur.
Startlocatie: Openbare Bibliotheek Buitenveldert, Willem van Weldammelaan 5; Buitenveldert.
Kosten: € 7,50
Kortingsprijs: € 5,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend/Buitenveldert-voucher

Koop tickets


Gijsbrecht van Aemstelpark met Ontmoetingseiland. Gezien naar de Willem van Weldammelaan (rechtuit), dwars is Gijsbrecht van IJselsteinstraat nrs. 11 t/m 63 (ca.)(achterzijde, vrnl.); en links tevens brug nr. 826, vanaf parkeiland t.h.v. Enzerinck. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening; augustus 1965.Galerijflats aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, architect Joh. Brouwer en C.W. Schaling; 1960-1964. Foto: Victorien Koningsberger.Architectuurwandeling Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.Vogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken.Gijsbrecht van Aemstelpark. Ommuurde open ruimtes in talud van genoemd park in het oostelijk deel van parkeiland Enzerinck t.h.v. (ca.) De Kamp nr. 3 (niet zichtbaar) en gezien naar huizenrijen Wildenborch, Kiefskamp en Slangenburg (vlnr.). Augustus 1965. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening.Brug nr. 805, waar de Buitenveldertselaan en het Gijsbrecht van Aemstelpark in Buitenveldert elkaar kruisen. Architect: Dienst der Publieke Werken; 1961-1962. Foto: Victorien Koningsberger.Cannenburg in Buitenveldert. Garagewoningen. Foto: Victorien Koningsberger.Villa in Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.

Details

Date:
28 May, 2016
Time:
13:30 - 15:00
Cost:
€ 7.50
Event Category:

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

OBA Buitenveldert
Willem van Weldammelaan 5
Amsterdam-Buitenveldert,1082 LT
+ Google Map
van Eesteren Museum