• This event has passed.

Bustocht: Thuis in de Volkshuisvesting

20 November, 2016 | 13:30 - 16:00

| € 40

Museum Het Schip organiseert i.s.m. het Van Eesteren Museum een bustocht langs de geschiedenis van de Nederlandse Volkshuisvesting. Van een 19e eeuws krotje naar de paleizen van de Amsterdamse school en de moderne flats van het Nieuwe bouwen en het Algemeen Uitbreidingsplan. Deze bustocht laat u de successen op het gebied van de volkshuisvesting zien die dankzij de Woningwet van 1901 door vooral woningcorporaties bereikt zijn. De tocht komt langs verschillende belangrijke volkshuisvestelijke plekken in de stad. U ziet vroege sociale woningbouw van de Amsterdamse Vereeniging tot het Bouwen van Arbeiderswoningen en rug/aan rug woningen van de Vereniging ten behoeve der Arbeidersklasse.  Ook komt u langs de eerste woningwetwoningen van Rochdale en woningen die speciaal voor de allerarmsten zijn gebouwd door de Gemeentelijke Woningdienst. Bij Landlust komt de vernieuwende reactie: het open bouwblok en het Algemeen Uitbreidingsplan. Daarna gaat de tocht door Bos en Lommer naar de Westelijke Tuinsteden en ziet u de hoven van mevrouw Mulder, de Aireyflats van Berghoef, de duplexwoningen en vele fraaie voorbeelden van het Nieuwe Bouwen en de huidige Stedelijke vernieuwing. Bij het Van Eesteren Museum zullen we een naoorlogse woning bezoeken.

Hierna gaat de tocht weer terug naar Het Schip.Voorafgaand of na afloop van de excursie kunt u Museum Het Schip bezoeken. Hier ziet u onder andere de nagebouwde krotwoning van voor de woningwet die goed illustreert wat de verbeteringen waren t.o.v. de fraai ingerichte arbeiders woningen later. In de tentoonstelling loopt u via een donkere steeg naar de volkshuisvestings- en architectenzaal, met meer informatie over wethouder Wibaut en de woningcorporaties.

Datum: 20 november 2016
Tijd: 13.30-16.00 (voorafgaand of na afloop museumbezoek met rondleiding)
Startlocatie: Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45 Amsterdam
Kosten
€ 40 pp. Korting met Museumjaarkaart: € 26 pp.  Inclusief bezoek en rondleiding bij Museum Het Schip en een bezoek aan de museumwoning van het Van Eesteren Museum.
Reserveren via het online reserveringsysteem van Museum het Schip of via e-mail info@hetschip.nl.

Op excursie met de Eagle-bus van de NZH uit de jaren zestig. Foto: Victorien Koningsberger.

Date:
20 November, 2016