• Dit event is voorbij.

Expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’

14 april | 13:00 - 22 juli | 17:00

Het Van Eesteren Museum breidt uit. Van Slotermeer naar Nieuw-West. Ontmoet het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Van 14 april t/m 22 juli 2017 is de tentoonstelling te zien over het paviljoen, waarvan de bouw momenteel in volle gang is.

In de herfst van 2017 verhuist het museum naar de noordoever van de Sloterplas; opening op 13 oktober 2017. Een bijzondere locatie: Van Eesteren had hier in zijn Algemeen Uitbreidingsplan al een paviljoen ingetekend.

Expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’

De nieuwe expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’ is de laatste tentoonstelling op onze huidige locatie in Broedplaats De Vlugt. Het toont het ontwerp en laat zien waardoor de ontwerpers van Korteknie Stuhlmacher Architecten zich hebben laten inspireren. Door middel van verschillende maquettes, schetsen en bouwtekeningen vertellen zij hun verhaal.

Oud idee, Nieuwe vorm
Het nieuwe paviljoen komt aan de noordoever, met uitzicht op de Sloterplas, de boulevard en de noorderhaven. Gekozen is voor een prachtige en logische plek, bastion west aan de noordoever van de Sloterplas (schuin tegenover het benzinestation). In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen aan de Noordzijde. De cultuurhistorische achtergrond van deze prachtige locatie komt aan bod.

Transparant, minimalistisch en doelmatig ontwerp
Het herkenbare en zichtbare paviljoen krijgt een sober en doelmatig karakter, net als veel architectuur uit de wederopbouwperiode. Korteknie Stuhlmacher Architecten bedachten, geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren ‘50 en ‘60, een eenvoudig houten Van Eesteren Paviljoen met veel glas. Het is donker van kleur zodat het niet geheel verdwijnt in de parkachtige omgeving van de Sloterplas.

Vijf jaar geleden presenteerde het Van Eesteren Museum een eerste idee over een mogelijk paviljoen aan de Sloterplas. Nu, vijf jaar later, is de bouw in volle gang, en verhuist het museum in het najaar naar het nieuwe Van Eesteren Paviljoen.

Looptijd: 14 april t/m 22 juli 2017
: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer
Entree: gratis

Doe jij ook mee om dit prachtige plekje te realiseren? Het Van Eesteren Museum is een crowdfund gestart voor de inventaris van het café. Bijdragen kan hier.

Begin:
14 april | 13:00