• This event has passed.

Opening Expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’

13 April, 2017 | 17:00 - 19:00

Het Van Eesteren Museum breidt uit. Van Slotermeer naar Nieuw-West. Ontmoet het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Donderdag 13 april opent de tentoonstelling over het paviljoen, waarvan de bouw momenteel in volle gang is.

In de herfst van 2017 verhuist het museum naar de noordoever van de Sloterplas. Een bijzondere locatie: Van Eesteren had hier in zijn Algemeen Uitbreidingsplan al een paviljoen ingetekend.

Expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’

De nieuwe expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’ is de laatste tentoonstelling op onze huidige locatie in Broedplaats De Vlugt. Het toont het ontwerp en laat zien waardoor de ontwerpers van Korteknie Stuhlmacher Architecten zich hebben laten inspireren. Door middel van verschillende maquettes, schetsen en bouwtekeningen vertellen zij hun verhaal.

Oud idee, Nieuwe vorm
Het nieuwe paviljoen komt aan de noordoever, met uitzicht op de Sloterplas, de boulevard en de noorderhaven. Gekozen is voor een prachtige en logische plek, bastion west aan de noordoever van de Sloterplas (schuin tegenover het benzinestation). In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen aan de Noordzijde. De cultuurhistorische achtergrond van deze prachtige locatie komt aan bod.

Transparant, minimalistisch en doelmatig ontwerp
Het herkenbare en zichtbare paviljoen krijgt een sober en doelmatig karakter, net als veel architectuur uit de wederopbouwperiode. Korteknie Stuhlmacher Architecten bedachten, geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren ‘50 en ‘60, een eenvoudig houten Van Eesterenpaviljoen met veel glas. Het is donker van kleur zodat het niet geheel verdwijnt in de parkachtige omgeving van de Sloterplas.

Vijf jaar geleden presenteerde het Van Eesteren Museum een eerste idee over een mogelijk paviljoen aan de Sloterplas. Nu, vijf jaar later, is de bouw in volle gang, en verhuist het museum in het najaar naar het nieuwe Van Eesteren Paviljoen.

Van Eesteren Paviljoen avond
Donderdagavond 13 april staat volledig in het teken van het nieuwe Van Eesteren Paviljoen. We beginnen de avond vroeg met de kick-off van de officiële crowdfundactie voor de inventaris voor het café gedeelte van het paviljoen én openen de tentoonstelling over ons bijzonder buitenverblijf aan de Sloterplas. Een half uurtje na zessen is er de mogelijkheid om mee te dineren bij de buren in Westside. Voor een klein bedrag kun je hier aanschuiven voor een goed gerecht. Later op de avond, tijdens Het 59ste Van Eesterengesprek, presenteren de ontwerpers van Korteknie Stulmacher Architecten het paviljoen aan je. Na een korte inleiding van bestuurder Ronald Mauer vertelt Mechthild Stuhlmacher meer dan haar inspiratiebronnen, het ontwerpproces en de ideeën achter het Van Eesteren Paviljoen. Bekijk hier het programma van de avond.

Expositie
Opening
: Donderdag 13 april 2017
Looptijd: 14 april t/m opening Van Eesteren Paviljoen op 13 oktober
: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer

Uitnodiging Van Eesteren Paviljoen avond; donderdag 13 april 2017.

Date:
13 April, 2017