• Dit event is voorbij.

Fietstocht Aldo van Eyck, Buitenveldert

26 mei | 13:00 - 14:30

| € 15

Fiets mee langs speelplekken van Aldo Van Eyck in Buitenveldert, volgens Cornelis van Eesteren de meest geslaagde tuinstad van Amsterdam. Paul Lappia is je persoonlijke gids en hij voert je langs goed bewaarde geheime plekken, aangetaste plekken en in ere herstelde speelplaatsen.

Aldo van Eyck
Aldo van Eyck trad in 1947 in dienst bij de afdeling Stadsontwikkeling van de dienst Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. Hij ontwierp zijn eerste speelplaats aan het Bertelmanplein in stadsdeel Zuid. Vervolgens ontving hij van Jakoba Mulder de opdracht om voor iedere buurt in Amsterdam een openbare speelplaats te ontwerpen. Tot 1978 ontwierp Van Eyck er honderden in heel Amsterdam.

Later paste Van Eyck een aantal compositietechnieken toe en kon hij zijn ideeën over architectuur, relativiteit en verbeelding in praktijk brengen. Relativiteit sloeg op een werkelijkheid waarin de samenhang van de elementen werd bepaald door hun onderlinge relaties en niet door een centraal, hiërarchisch ordeningsprincipe. Er was geen vast centraal punt; alle elementen waren gelijkwaardig. Het speelplaatsenprogramma werd opgesteld door de afdeling Gereedmaken Terreinen van de afdeling Stadsontwikkeling, in samenspraak met de buurt.

Buitenveldert
Door krimpende budgetten, stedelijke vernieuwing en de concurrentie van andere vormen van sport en spel is er van Van Eycks openbare speelplaatsen in oorspronkelijke toestand nog slechts een handvol over. Deze bevinden zich vooral in Amsterdam-Buitenveldert, waar de bestuurscommissie Zuid zich in 2016 heeft uitgesproken tegen ongecontroleerde afbraak van de resterende speelplaatsen. De openbare speelplaatsen Nijenburg en Assumburg bijvoorbeeld, zijn op basis van de originele ontwerptekeningen in 2017 volledig hersteld.

Over de gids
Paul Lappia is werkzaam als jurist bij de gemeente Amsterdam en is gefascineerd door het brutalisme en door de toepassing van de configuratieve techniek in de architectuur. Hij zet zich sinds 2002 in voor behoud van de speelplaatsen van Aldo van Eyck.

Datum: zaterdag 26 mei

Vertrektijd: 13.00 uur

Eindtijd: 14.30 uur

Startlocatie: Gustav Mahlerplein, taxistandplaats bij ingang hoofdkantoor van ABN-AMRO