• This event has passed.

Fietstocht ‘Heilige Huisjes’ van Slotermeer

22 October, 2016 | 14:00 - 15:30

Amsterdam Nieuw-West is 25 kerken rijk. De kerkgebouwen vertellen het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied: op de plattegrond van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. De kerken, uit de periode 1945-1970, zijn prachtige voorbeelden van nieuw ruimtelijk en sociaal-culturele inzicht. Voor Van Eesteren was de kerk als fysieke bouwvolume een stedenbouwkundig ingrediënt, waarmee hij variatie aanbracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten. En door hun sociaal-culturele rol bevorderden kerken de gemeenschapsvorming in de buurten.

Door rond te lopen in de kerken, waarvan één tegenwoordig moskee is, wordt het verschil tussen de gebouwen goed ervaren. De twee Rooms-katholieke kerken zijn door de vroegchristelijke basilica’s geïnspireerd en voor de twee protestantse kerken dienden sobere gereformeerde godshuizen uit de voorgaande eeuwen als voorbeeld. De twee bouwstijlen verschillen extreem van elkaar, net als de verschillende opvattingen tussen traditie en modern. Tot welke kerk de gelovigen behoorde werd tevens inzichtelijk gemaakt door de monumentale kunst: geïntegreerde mozaïeken, beton reliëfs en glasappliquè.

Tijdens deze excursie fietsen we langs volgende kerkgebouwen:
* Sint-Catharina, A. Evers en O.J. Sarlemijn, 1955, Rooms-katholiek, nu Syrisch-orthodox, gemeentelijk monument
* Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, M.J. Granpré Molière, 1956, Rooms-katholiek, gemeentelijk monument
* De Hoeksteen, P. Zanstra, 1963, Nederlands Hervormd, nu protestants
* De Olijftak, K. Sijmons, 1956, Doopsgezind, nu moskee, gemeentelijk monument

Het fraaie architectonische bedehuizenconcept van toen is nu een erfgoedkwestie. Drie van de vier gebouwen zijn gemeentelijke monument. Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak roepen de daarbij behorende emoties op. Zijn de kerken, die Van Eesteren op zijn plattegrond zorgvuldig heeft gerangschikt, nog wel heilig? Wat is de toekomst van kerkengebouwen in Nieuw-West? Architectuurhistoricus Jasmin Šporer laat je kijken naar stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst.

Datum: zaterdag 22 oktober 2016
Vertrektijd: 14.00 uur; duur excursie circa anderhalf uur.
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: € 12,50 (incl. koffie/thee)
Korting: € 10,00 met CJP/Stadspas/65+ (incl. koffie/thee)

Koop tickets

Date: