• This event has passed.

22 November, 2014 | 14:00 - 16:00

| €7,50
Louis Couperusstraat in Slotermeer. Foto: Noud de Vreeze

In aansluiting op de tentoonstelling ‘Het Rijtjeshuis’ en het Van Eesterengesprek #37 (12 november) is er een fietsexcursie vanaf het Van Eesteren Museum, onder leiding van Noud de Vreeze en Erik Swierstra, langs Rijtjeshuizen in de Westelijke Tuinsteden.

Het rijtjeshuis kan gezien worden als hét typische Nederlandse huis. De meerderheid van de Nederlandse bevolking bewoont een dergelijke woning. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen in Nederland zijn rijtjeshuizen.

Ook in Nieuw-West kan men niet heen om het rijtjeshuis. In de Westelijke Tuinsteden vind je naast portieketagewoningen, duplexwoningen en flats ook veel rijtjeshuizen. Van Eesteren vond in de opzet van de Westelijke Tuinsteden diversiteit heel belangrijk. Tussen de portieketagewoningen en de hoogbouw in werden veel rijtjes met eengezinswoningen gebouwd.

In de Couperusbuurt vind je bijvoorbeeld identieke aan elkaar geschakelde eengezinswoningen van architecten Snellebrand en Tuynman (1954). In Slotervaart- Zuid ligt het Bluebanddorp met de zaagtandwoningen van Van Gool (1959), maar ook in uitbreidingen als Nieuw-Sloten en Middelveldse Akerpolder en in de vernieuwingsgebieden in Nieuw-West is het rijtjeshuis alom vertegenwoordigd. Denk aan het project Hartenlust van Kempe Thill Architecten in de Domela Nieuwenhuisstraat.

Deze fietstocht zal zich alleen richten op rijtjeshuizen in Slotermeer en Geuzenveld.

Datum: zaterdag 22 november
Tijd: 14.00-16.00
Startlocatie: Van Eesteren Museum
Vertrektijd: 14.00 uur; duur fietstocht circa twee uur
Kosten: 7,50, inclusief een kopje koffie of thee

Koop kaarten

Rotterdam, Lindtstraat 12060-40. Foto: © Luuk Kramer.Bejaardenwoningen in rijtjes in Slotermeer. Foto: Noud de Vreeze.Atelierwoningen Van Karnebeekstraat in Geuzenveld. Foto: BMA.Louis Couperusstraat in Slotermeer. Foto: Noud de VreezeBetondorp in Amsterdam-Oost. Foto: Noud de Vreeze.

Date:
22 November, 2014