• Dit event is voorbij.

Fietstocht Sloterpark: historie van een stadspark

22 juli | 13:30 - 15:00

| € 15

Fiets mee en ontdek het verhaal achter het groene en vooral ook blauwe hart van de Westelijke Tuinsteden: Het Sloterpark rond de Sloterplas.

Ervaar en leer alles over het groene hart van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. Het Sloterpark markeert een unieke fase in de geschiedenis van de ontwikkeling van de groenvoorzieningen van Amsterdam. De opgave was een parklandschap te ontwerpen tussen woonwijken in, uitgerust met een breed scala aan voorzieningen én dat in verbinding stond met het omringende landschap door middel van een verfijnde structuur van groene scheggen. Groen werd nu echt gezien als een vanzelfsprekende voorziening voor het volk.

Landschapsarchitect Pieter Boekschooten geeft een beeld van het landschap vóór de aanleg van de Sloterplas en –park en vertelt over de al dan niet gerealiseerde voorstellen in de huidige tijd. Architectuurhistorica Fenny Ramp vertelt tijdens deze excursie alles over de bijzondere cultuurhistorie en de bijzondere totstandkoming van het park.

Over de gidsen

Pieter Boekschooten (1949) studeerde af aan de L’Ecole Superieure d’Urbanisme et Paysage in Brussel en de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Voor de Gemeente Amsterdam en in samenwerking met met Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland, werkte hij sinds 1976 aan vele projecten. Tussen 1990 en 2014 was hij nauw betrokken bij de stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden en het omringende landschap, waaronder grote groenprojecten als het Sloterpark, landschapsparken De Bretten en Oeverlanden-Noord en het groengebied Tuinen van West.

Sinds 2015 heeft hij zijn eigen bureau, Pr8Groen & Partners. Voor het Van Eesteren Museum is hij bestuurslid  en begeleidt hij verschillende projecten, lezingen en excursies.

Fenny Ramp (1990) studeerde als architectuurhistorica in 2016 af aan de Universiteit van Amsterdam met haar Masterscriptie ‘Ten gerieve des volks’ Een onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van een uniek volkspark: het Sloterpark. Ze liep acht maanden stage bij Bureau Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam, waar haar onderzoek en interesse naar het park begon.

Tegenwoordig werkt ze bij architectenbureau Office Winhov en doet ze onderzoek naar L.S.P. Scheffer, hoofd Stadsontwikkeling 1928-1952, voor een toekomstige publicatie van Paul Scheffer.

Datum: zondag 24 juni
Vertrektijd: 13.30 uur
Eindtijd: 15.30 uur
Start- en eindlocatie: Van Eesteren Paviljoen
Ticket: € 15,00
Met CJP/Stadspas € 2,50 korting

Koop tickets

Kinderspeelplaats ‘Natureluur’ bij het Natuur en Milieu Educatiecentrum ‘Drijfsijs’ in het Sloterpark. Foto: Mariette Carstens.

Datum:
Tijd: