Loading Events

« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Herdenking Haarlemmerweg

4 May, 2016 | 19:30 - 20:15

Herdenking Haarlemmerweg
Bij monument Elias-Verkuyl-Verkuyl

U bent van harte uitgenodigd om op woensdag 4 mei om 19.45 uur aanwezig te zijn bij de herdenking bij het monument Elias-Verkuyl-Verkuyl aan de Haarlemmerweg. Samen met buurtgenoten herdenken kinderen van basisschool Veerkracht de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en staan stil bij oorlog en geweld in de wereld.

Een kort verhaal
Cor Boots, vrijwilliger bij het Van Eesteren Museum, heeft de eer tijdens de herdenking een kort verhaal te vertellen. Over de oorlog in het poldergebied aan de westkant van Amsterdam, en de verzetshelden de heer Elias en vader en zoon Verkuyl waar het monument voor is opgericht. Ook zal Cor vertellen over de aanleg van de Westelijke Tuinsteden in het poldergebied na de Tweede Wereldoorlog en de ruimtelijke inrichting en architectuur die getuigen van het optimisme dat er na de oorlog heerste, en van de wil om de stad te doen herrijzen. In de Verzetsheldenbuurt in Slotermeer worden veel verzetshelden nog altijd met een straatnaam geëerd.

Een stoet vanaf het Van Eesteren Museum
Voorafgaand aan de herdenking lopen kinderen, ouders, leerkrachten van basisschool Veerkracht en andere belangstellenden in een stoet naar het monument. De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf het Van Eesteren Museum, Burgemeester de Vlugtlaan 125, Amsterdam-Slotermeer. Iedereen is welkom om mee te lopen.

Onthulling zes bruggen Verzetsheldinnen
‘s Middags is er ook een bijzondere bijeenkomst, aan de Burgemeester Fockstraat bij het Gerbrandypark. Op woensdag 4 mei om 13.30 uur is de onthulling van zes bruggen vernoemd naar Verzetsheldinnen. Brug 602 werd in 2015 vastgesteld als de Jacoba van Tongerenbrug. Bij het vernoemen van de brug naar verzetsheldin Jacoba van Tongeren, bleek dat veel vrouwen verzet pleegden tegen de bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Omdat deze groep vrouwelijke verzetshelden onderbelicht is, is in overleg met de NIOD en het Verzetsmuseum besloten om vijf bruggen in deze buurt te vernoemen naar andere vrouwelijke verzetshelden. Deze vrouwen zijn: Frieda Belinfante, Henriette Pimentel, Hester van Lennep,  Henriette Voûte en Hannie Schaft.

Lees meer over de bruggen en de verzetsheldinnen hier in Het Parool.

 


Herdenking Haarlemmerweg

Details

Date:
4 May, 2016
Time:
19:30 - 20:15

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum