• This event has passed.

Lezing 100 jaar Bauhaus: minder is meer

7 November, 2019 | 20:00 - 22:00

In deze lezing op 7 november beschouwt Dick Stegeman in vogelvlucht de geschiedenis van het Bauhaus, de architectuur van deze illustere academie en het Nieuwe Bouwen.
100 Jaar Bauhaus: minder is meer

In het kader van de huidige tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus in het Van Eesteren Museum vertelt gepassioneerd architectuurliefhebber Dick Stegeman met grote interesse in en kennis van de bouwkunst van het Bauhaus over de 100 jaar oude opleiding. Hij beschouwt het Nieuwe Bouwen en de bijhorende stromingen, waaronder het Bauhaus, en gaat in op de geschiedenis van Bauhaus, de kunstenaars en werklieden die de illustere academie voortbracht, de opzet van de opleiding, de verschillende gebouwen waarin het Bauhaus was gehuisvest en diens directeuren, waaronder Walter Gropius. Ook belicht hij de architectuur die uit het Bauhaus voortkwam en gaat hij nader in op de wijk Törten in Dessau, de architectuur van herenhuizen en op Haus Auerbach in Jena, Duitsland.

Stegeman vertelt vanuit eigen ervaringen, kennis en vooral liefde die hij voor het Bauhaus ontwikkelde sinds hij er in 1974 voor het eerst mee in aanraking kwam in de toenmalige Duitse Democratische Republiek. Een persoonlijk verhaal dat een mooi overzicht geeft van de roemruchte Duitse opleiding.

De lezing duurt circa 1 uur.
Na afloop is er een borrel.
Let op: Dit is geen Van Eesteren Gesprek

Lezing 100 jaar Bauhaus: minder is meer
Datum: donderdag 7 november
Eindtijd: 22.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam
Toegang: Gratis met ticket

Reserveer hier een ticket

cv Dick Stegeman
Stegeman studeerde biomedische techniek aan de Technische Hogeschool Twente (tegenwoordig Universiteit Twente). Hij promoveerde in de medische fysica en werkte tot zijn pensioen in 2016 als klinisch-fysicus en hoofd van de fysisch-technische groep van de afdeling Neurologie van het Radboudumc.

Zijn passie voor het Bauhaus ontstaat als hij in 1974 voor het eerst de toenmalige Duitse Democratische Republiek (DDR) bezoekt waar hij onder de indruk raakt van het Bauhaus. Eerst in Weimar en later in Dessau. Zijn interesse en verwantschap met Duitsland en het Bauhaus groeien daarna snel. Hij ontmoet er zijn Duitse vrouw en leert via haar onder meer bewoners van de Bauhaus-wijk Törten in Dessau kennen. Zelf woont en werkt hij van 1997 tot 2000 in Jena, Duitsland, als hoogleraar in zijn eigen vakgebied medische fysica.

Date:
7 November, 2019