Lezing en wandeling met Suzanna Jansen

22 april | 15:00 - 17:15

| € 12,50

Ondanks de zwaartekracht

Suzanna Jansen verzorgt deze zondagmiddag een lezing en een rondwandeling door de ‘nieuwe stad’ van Cornelis van Eesteren, een van de hoofdpersonen uit haar roman Ondanks de zwaartekracht. De wandeling voert door de buurt waarin Jansen zelf opgroeide en langs de balletschool van danseres Steffa Wine, de tweede hoofdpersoon uit haar boek en van grote betekenis binnen haar eigen leven.

‘Nederland, honderd jaar geleden. Een aannemerszoon wil kunstenaar worden. Een schippersdochter tegen alles in danseres. In de maalstroom van het machinetijdperk bouwen zij aan een nieuwe wereld. En drukken zo een halve eeuw later hun stempel op het leven van de auteur. Wat gebeurt er als je je dromen najaagt? En wat als je dat niet doet?’

Dromen

In haar boek Ondanks de zwaartekracht (2017) weeft Suzanna Jansen haar eigen leven en dat van Steffa Wine en Cornelis van Eesteren aan elkaar. Zij groeide zelf op in tuinstad Slotermeer, dat een eentonig decor leek te vormen van haar jeugdjaren. De balletschool van Steffa Wine was daarbinnen een magische plek, waar droom en werkelijkheid elkaar raakten. Steffa Wine schiep hier haar eigen wereld terwijl buiten de schoolmuren gebouwd werd aan een andere toekomstdroom: de nieuwe stad, met Van Eesteren als stuwende kracht. Gaandeweg het verhaal verandert de kijk van de auteur op deze moderne stad en de idealen die erachter schuil gingen.

Lezing en wandeling
Suzanna Jansen vertelt erover in het Van Eesteren Paviljoen, gelegen in het blauwe en groene hart van de Westelijke Tuinsteden. Aansluitend is er gelegenheid haar vragen te stellen. Vervolgens start de literaire wandeling door het buitenmuseum richting de balletschool aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. De wandeling eindigt in het paviljoen. Zowel de lezing met een moment voor vragen als de wandeling duren ongeveer een uur.

Datum: zo 22 april

Inloop: vanaf 14.30u

Aanvang: 15.00u

Eindtijd: ongeveer 17.15u

Locatie: Van Eesteren Paviljoen

Ticket lezing: € 2,50

Ticket wandeling en lezing: € 12,50

Met CJP/Stadspas/65+ krijg je € 2,50 korting

Koop tickets

Over Suzanna Jansen
Suzanna Jansen woonde en werkte als correspondent in Moskou. In 2008 verscheen haar roman Het pauperparadijs, dat een bestseller werd en is vertaald in het Duits en het Spaans. Ze werkte als dramaturg mee aan theaterspektakel Het pauperparadijs, dat lovend werd ontvangen. Van 4 t/m 29 juli is deze toneelbewerking te zien in theater Carré in Amsterdam.
Suzanna Jansen publiceerde tevens De hemel is goud.

Recensie
“Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen is een meesterwerk … In dit boek verweeft ze drie verhaallijnen in een fraaie stijl en met een subtiele compositie tot een Zeitgeschichte van de periode tussen de wereldoorlogen. Maar Ondanks de zwaartekracht is toch vooral een getuigschrift van de noodzaak van kunst, die sommigen van ons zo dwingend beheerst dat alles ervoor moet wijken.” John Jansen van Galen in Het Parool *****

Datum:
Tijd: