• This event has passed.

Licht, Lucht & Ruimte ontmoet generatie Y

15 May, 2015 | 13:00 - 27 June, 2015 | 17:00

| Free

Tentoonstelling: Zeven internationale studenten van de Academie van Bouwkunst geven hun visie op Nieuw-West

Studenten van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, werkten in het najaar van 2014 aan een eigen visie op verschillende openbare ruimtes en de vernieuwing van het woningbestand in Amsterdam Nieuw-West. Ze werkten die visie uit in praktisch uitvoerbare plannen, met het doel om een bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe, kansrijke, aantrekkelijke en duurzame stedelijke sferen in het stadsdeel.

Het Van Eesteren Museum maakte een selectie uit de plannen en toont nu zeven ontwerpen aan het publiek. De plannen hebben achtereenvolgens betrekking op hernieuwde inrichtingen van parken, landschappen, straten en pleinen, op de herontwikkeling van bedrijfsruimten, portiek-etageflats, binnenhoven én op klein- en grootschalig collectief en particulier opdrachtgeverschap.
Nieuw-West, ook bekend als de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam, is in korte tijd tot stand gekomen. De hoofdlijnen van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) waren al in 1935 vastgesteld, maar de woonwijken van Nieuw-West met wel meer dan 40.000 huizen, kwamen pas na de Tweede Wereldoorlog tot stand. In minder dan 20 jaar kwam er voor de stad Amsterdam een compleet nieuw leefgebied bij.

In het internationale discours over stadsontwikkeling werd het Algemeen Uitbreidingsplan, waaronder Nieuw-West, al snel een veelbesproken onderwerp. Het plan was in tegenstelling tot eerdere ontwikkelde stedelijke gebieden, ontworpen op basis van rationaliteit en wetenschappelijke analyse. Er werd geëxperimenteerd met een scheiding van functies, met nieuwe verkavelingsvormen, met woningplattegronden en bouwconstructies. Een aanpak die nog niet eerder op die schaal had plaatsgevonden.

Nu, vijftig jaar later, stelt het gebied ons voor nieuwe opgaven. De principes uit de begintijd worden nog altijd gewaardeerd, maar er is ook behoefte aan heroverweging. Levert de radicale functiescheiding wel een aantrekkelijke stedelijke sfeer op? Is er voldoende massa als draagvlak voor aantrekkelijke stedelijke voorzieningen? Biedt de variatie in soorten woningen nog voldoende keuzemogelijkheden voor verschillende bevolkingsgroepen? Deze vragen zullen steeds gesteld worden en het is de taak van een nieuwe generatie architecten, stedenbouwkundig ontwerpers en planologen om hiervoor passende antwoorden te bedenken.

De tentoonstelling Licht, Lucht & Ruimte ontmoet generatie Y in samenwerking met de Academie van Bouwkunst Amsterdam, is van 15 mei tot en met 27 juni in het museum te zien.

Vrijdag & zaterdag 13:00 – 17:00 uur
Elke eerste zondag van de maand 13:00 – 17:00 uur

Academie van Bouwkunst Amsterdam logo

Stoepkrijten om de waterroutes in de wijk te markeren!
Om de samenwerking met de Academie voor Bouwkunst en de opening van de tentoonstelling Licht, Lucht & Ruimte ontmoet Generatie Y te vieren zal er zaterdag 13 juni een feestelijke bijeenkomst zijn van 12:30 uur tot 14:00 uur in en buiten het museum. Naar aanleiding van het plan New Waterways van student Lisa Ohls, zal er een start gemaakt worden met haar voorstel om in Nieuw-West waterroutes in de wijk te markeren. Dit zullen we doen door al stoepkrijtend met studenten en genodigden richting de Cramer Sluis te gaan om daar vervolgens af te sluiten met een gezellige picknick. Wil jij ook een steentje bijdragen aan deze stoepkrijtactie en vind je het leuk om de studenten van de academie te ontmoeten? Kom dan naar de opening om 12:30 uur!

Datum: 13 juni
Starttijd: 12:30 uur