• This event has passed.

Ontdek de Ring te voet | Week van de Stad

5 November, 2014 | 13:00 - 16:00

Ontdek de Ring te voet. Wandelen op, onder en langs de Ring tijdens de Week van de Stad in samenwerking met ARCAM en diverse gidsen.

De ring is ontworpen als snelweg voor de opkomende auto, maar hoe functioneert de A10 als wandelroute? Tijdens de Week van de Stad verkennen we vier dagen de ring te voet tijdens de Ringvierdaagse. Omdat je lopend andere dingen ziet en ontdekt dan vanuit de auto of vanaf de fiets en een trager tempo uitnodigt tot een nieuwe verhouding met de snelweg. Geïnspireerd door het boek Ring A10 van ARCAM zijn vier wandelingen samengesteld. Iedere wandeling verkent in drie uur tijd een ander deel van de Ring en dus van de stad, met voor iedere wandeling een andere gids met kennis van de route van die dag.

Op woensdag 9 november zal worden gewandeld van het Fashion Hotel naar WOW, onder leiding van Karin Ruisch (cultuurwetenschapper, gids in Nieuw-West en verbonden aan het Van Eesteren Museum).

We maken tijdens de eerste wandeling een slalom onder en over de A10, te voet, om het omringende stadslandschap te bekijken en te bespreken, van het terrein van het Andreaskwartier tot aan de Kolenkitbuurt Noord, waar we met ons neus in de boter vallen voor de opening van de Week van de Stad in bij WOW Amsterdam. Onderweg halen we herinneringen op aan het glorieuze verleden als geliefde woonbuurt van de vijftiger jaren, bekijken we hedendaagse kunst in onderdoorgangen en de ooit hypermoderne hoogbouw, dwalen we door het lommerrijke groen en zien we hoe mooie plannen steeds weer ingehaald worden door de immer veranderende werkelijkheid.

Deelnemers van de Ringvierdaagse krijgen de mogelijkheid om het boek Ring A10 van ARCAM voor slechts €10 te kopen (ipv €29,95).

Reserveren voor de wandeling via www.weekvandestad.nl.

Ringweg A10-West. Foto: Victorien Koningsberger.Ringweg A10-West; kort na de opening in 1975.De Westelijke Tuinsteden als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam in 1935.

Date:
5 November, 2014