• This event has passed.

Op fietsexcursie langs oud en nieuw werk

18 March, 2016 | 14:00 - 16:00

| € 7.50

Nu veroveren de start-ups en de zelfstandige ondernemers de wereld én hun boterham in Nieuw-West. Dat het vroeger anders ging op werkgebied ontdek je tijdens de eenmalige fietsexcursie op vrijdag 18 maart met aansluitend een borrel in B. Amsterdam.

We starten in het museum met een introductie van tentoonstellingsmaker en gids Victorien Koningsberger bij de expositie Werk in West. Vervolgens stappen we op de fiets en komen we langs verschillende werkterreinen in Slotermeer en Slotervaart, zoals de inmiddels verdwenen stadsreinigingdienst en garages op plein ’40-’45 en de kantoren onderin de flats aan de noordzijde van de Sloterplas.

Dan koersen we af op Rieker Business Park. Nog niet zo lang geleden werden bij Typemachinefabriek IBM typemachines geproduceerd. De Italiaanse Antonio Cogoni zag hier als arbeidsmigrant de eerste pc verschijnen. Hij zal vertellen hoe zijn werk bij IBM mee veranderde met de tijd. Het iconische hoofdkantoor is nog altijd in gebruik, de fabriek is inmiddels getransformeerd B.Amsterdam: een ‘Stad in een Gebouw’. Met werkplekken voor Start-ups en ZZP’ers, maar ook ruimte voor sport, horeca, een moestuin, evenementen en (in de toekomst?) zelfs wonen. We sluiten hier de excursie af met een korte rondleiding door het pand, het uitzicht vanaf het dak en een ‘vrijdagmiddagborrel’.

Hier geven we alvast een kleine tijdlijn van de bedrijvigheid in West.

Datum: vrijdag 18 maart 2016
Tijd: 14:00-16:00 uur
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 7,50
Korting: € 2,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend.

Koop tickets

Met dank aan het AFK, de EFL stichting, Gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam.

Logo Werk in West

In 2015, tot en met het voorjaar van 2016, werkt het Van Eesteren Museum met het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. En hoe onverwacht divers dit werk is, en Nieuw-West maakt?

Date:
18 March, 2016