Op pad in de Tuinstad: Amsterdam-Noord

25 August Sun | 13:30 - 15:00

Tussen Slotermeerlaan en Hoogoorddreef: in Noord is het gedaan met de laagbouw uit de jaren vijftig en wordt de hoogbouw definitief de standaard. We zien de eerste kenmerken van wat later typerend zou worden voor de Bijlmer: grote flats in een parkachtige omgeving, scheiding van snel en langzaam verkeer en de ongekende grootschaligheid van de systeembouw.

In het oorspronkelijke uitbreidingsplan was voor Noord een zeer bescheiden plaats ingeruimd, maar na aanleg van de Schellingwouderbrug en de tunnels onder het IJ werd de wijk voldoende bereikbaar geacht en begon men volop te bouwen. Nu de metrolijn is gerealiseerd gaat er de komende jaren nog veel meer gebouwd worden en gaat Noord snel veranderen.

Met gids Kees Knobbe zien we rond het Buikslotermeerplein de oude idealen langzaam uit beeld verdwijnen, en de Tuinstad van de toekomst onafwendbaar opdoemen.

Datum: zondag 25 augustus 2019

Vertrektijd: 13:30 uur