• Dit event is voorbij.

Op Pad in de Tuinstad: Buitenveldert

8 juli | 13:30 - 15:00

| € 12,50

De Tuinstad Buitenveldert, ten zuiden van de Ringspoorbaan, is het laatst gerealiseerde deel van het oorspronkelijke AUP. Het sjieke zusje van de Westelijke Tuinsteden was van het begin af bedoeld als middenstandswijk, met grotere en luxere woningen dan in de wijken in West. Over het ruim opgezette Buitenveldert was stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren bijzonder tevreden: “Als je werkelijk wilt weten hoe ik het AUP bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken.” Hij woonde er zelf tot op hoge leeftijd, in hetzelfde villawijkje waar Joop den Uyl ook heeft gewoond.

Buitenveldert is bijzonder. Het is samen met de Westelijke Tuinsteden een van de groenste delen van de stad, en het heeft dezelfde ruimtelijke opzet. Toch is het karakter van Buitenveldert heel anders. Ga op ontdekkingstocht door de wijk en laat je verrassen. Bekijk onder leiding van gids Willem Toutenhoofd hoe Van Eesteren zijn visie op stedenbouw in Buitenveldert realiseerde. De karakteristieke indeling van woningen, groen en verkeer in de wijk wordt tijdens deze wandeling goed zichtbaar.

Datum: zondag 8 juli & 21 mei
Vertrektijd: 13:30 uur
Startlocatie: Openbare Bibliotheek, Willem Weldammelaan 5
Kosten: € 12,50
Met CJP/Stadspas € 2,50 korting

Koop tickets

Gijsbrecht van Aemstelpark met Ontmoetingseiland. Gezien naar de Willem van Weldammelaan (rechtuit), dwars is Gijsbrecht van IJselsteinstraat nrs. 11 t/m 63 (ca.)(achterzijde, vrnl.); en links tevens brug nr. 826, vanaf parkeiland t.h.v. Enzerinck. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening; augustus 1965. Galerijflats aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, architect Joh. Brouwer en C.W. Schaling; 1960-1964. Foto: Victorien Koningsberger. Architectuurwandeling Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger. Vogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken. Gijsbrecht van Aemstelpark. Ommuurde open ruimtes in talud van genoemd park in het oostelijk deel van parkeiland Enzerinck t.h.v. (ca.) De Kamp nr. 3 (niet zichtbaar) en gezien naar huizenrijen Wildenborch, Kiefskamp en Slangenburg (vlnr.). Augustus 1965. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening. Brug nr. 805, waar de Buitenveldertselaan en het Gijsbrecht van Aemstelpark in Buitenveldert elkaar kruisen. Architect: Dienst der Publieke Werken; 1961-1962. Foto: Victorien Koningsberger. Cannenburg in Buitenveldert. Garagewoningen. Foto: Victorien Koningsberger. Villa in Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.

Datum:
Tijd: