• This event has passed.

Op pad in de Tuinstad: Slotermeer-Zuid

26 May | 13:30 - 15:00

Panorama Burgemeester Cramergracht in Slotermeer, met op de achtergrond de hoogbouw bij Station Sloterdijk en het Westelijk Havengebied. Foto: Victorien Koningsberger.

Wandel onder leiding van een gids door het zuidelijk deel van Tuinstad Slotermeer aan de noordzijde van de Sloterplas. De wandelexcursie start bij het Van Eesteren Paviljoen, een uitnodigend en transparant gebouw met uitzicht over de Sloterplas, de boulevard en de Noorderhaven.

Het gebied wordt momenteel door de gemeente aangewezen als beschermd stadsgezicht, als hoogtepunt in de naoorlogse stedenbouw van Amsterdam. In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen aan de Noordzijde.

De wandelexcursie leidt verder naar het Jan Cupidohof, met in het groen een speelplaats die als een van de weinigen is overgebleven van de meer dan 700 speelplaatsen die Aldo van Eyck na de oorlog voor de stad ontwierp. Hiertegenover ligt sinds de jaren negentig de woonwijk Noorderhof, door architect Rob Krier opgezet als een traditioneel ‘dorp’ rondom een bakstenen kerk van de Nederlandse traditionalist Granpré Molière uit de jaren vijftig. We wandelen langs het rijksmonument A.H. Gerhardhuis en de ‘verfdozen’ aan de Slotermeerlaan, richting de Louis Couperusbuurt. Tot slot passeren we de drie markante flatgebouwen aan de noordzijde en zijn we terug op de bouwplaats.

Datum: zondag 26 mei 2019

Vertrektijd: 13:30 uur; duur excursie circa anderhalf uur

Startlocatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam

Kosten: € 12,50

Korting: € 10,00 met korting

Koop hier tickets

De 'Verfdozen' uit 1956 aan de Slotermeerlaan. Ontworpen door architect Allert Warners. Foto: Thomas Lenden / Nieuw-West Open.

Date:
26 May