Loading Events

« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Rondleidingen door de Verzetsheldenbuurt in Slotermeer

3 May, 2015 | 13:30 - 15:30

| €7,50

Ter gelegenheid van de Nationale Herdenkings- en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei organiseert het Van Eesteren Museum rondleidingen door de Verzetsheldenbuurt in Slotermeer. Veel verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog worden met een straatnaam geëerd. Ook komt de rondleiding langs enkele oorlogsmonumenten, herinneringen aan het verzet. En er is aandacht voor de kenmerkende Wederopbouwarchitectuur en ruimtelijke inrichting die getuigen van het optimisme dat er na de oorlog heerste, en van de wil om de stad te doen herrijzen.

Verzetshelden
Eén van de straten is de Theodorus Dobbestraat. Hier bevindt zich het grootste straatnaambord van Amsterdam. De Amsterdammer Theodorus Dobbe werd in 1943 hoofd van de zogenaamde opruimingsdienst van de Landelijke Knokploegen die honderden tegenstanders en verraders doodden. Op 5 september 1944 werd Dobbe tijdens een actie opgepakt door de Sicherheitsdienst en doodgeschoten op landgoed ‘t Hof bij Dieren. Op het hoofd van de Sicherheitspolizei, de heer W.C. Mollis, deden Freek Ox en Ferdinand Ploeger een mislukte aanval. Ze kwamen tijdens een vuurgevecht in Amsterdam-Zuid om het leven in wat toen de Euterpestraat was, nu de Gerrit van der Veenstraat. (In de Freek Oxstraat is de Van Eesteren Museumwoning gesitueerd.)

Monumenten
De gids vertelt al wandelend door de buurt ook het verhaal van andere verzetshelden. Tuinstad Slotermeer heeft ook haar eigen monument: het Vrijheidscarillon op Plein ‘40-‘45. De beiaardier zal speciaal voor de rondleiding het carillon bespelen, ondermeer het muziekstuk “Wilt heden u treden” dat tijdens de opening in 1961 werd gespeeld. Vlakbij is het beeldje de ‘Anti Fascist’ te vinden, en langs de Haarlemmerweg bevindt zich nabij de Coronelstraat een Herdenkingskruis.

Aanpakken na de oorlog
En tijdens de rondleiding is er aandacht voor de kenmerkende Wederopbouwarchitectuur, ruimtelijke inrichting en de openbare kunst. De gids zal laten zien hoe de eerste Westelijke Tuinstad Slotermeer getuigt van de opluchting die er na de oorlog heerste, en van de wil om de stad te doen herrijzen. Ondanks de schaarste aan goederen en materialen wordt in ijltempo aan de uitbreiding van Amsterdam gewerkt. Er is in de jaren vijftig de juiste instelling, een van kop op! Mouwen opstropen en aan het werk. En al ziet men direct na de oorlog op tegen de enorme taak waar men voor staat – alles moet namelijk weer van nul af worden opgebouwd – na enige jaren breekt er een tijd van voorspoed aan die niet bekend was. De lonen stijgen, het besteedbaar inkomen neemt toe en gezinnen betrekken ruimere en nieuwe woningen van gemak voorzien. De allereerste woningen in de Verzetsheldenbuurt uit de eerste helft van de jaren vijftig zijn heel wat minder luxe dan de woningen die tegen het eind van de Wederopbouw in de nieuwe wijken van de stad werden opgeleverd. Desondanks getuigen ze van het naoorlogs optimisme en idealisme.

Datum: zondag 3 mei
Tijd
: 13.30-15.00 én 14.00-15.30
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: 7,50, inclusief een kopje koffie of thee

Koop kaarten

Het Van Eesteren Museum is open iedere vrijdag, zaterdag en eerste zondag van de maand: 13.00 tot 17.00 uur. De reguliere wandelingen komen deze zondag 3 mei te vervallen.

 


Het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 in Slotermeer; circa 1962.

Details

Date:
3 May, 2015
Time:
13:30 - 15:30
Cost:
€7,50
Event Categories:
,

Organiser

Van Eesteren Museum
Phone:
020-4471857
Website:
http://www.vaneesterenmuseum.nl/

Venue

Van Eesteren Museum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
Amsterdam-Slotermeer,1063 BJ
+ Google Map
Phone:
020-4471857
Website:
vaneesterenmuseum.nl
van Eesteren Museum