• This event has passed.

Stadslicht: Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam

4 March, 2015 | 18:00 - 19:00

| Free
Zwemmen in de Sloterplas bij de Oostoever; 2011. Foto: Iwan Daniëls.

Regelmatig verschijnen er boeken over Amsterdam die het Nu vastleggen. Het Nu van Toen is het Toen van Nu. Maar hoe is het Nu?

In de driedelige serie Amsterdam: het Nu van Toen staat steeds een boek over het Amsterdam van Toen centraal. De avonden worden georganiseerd door Stadslicht* en vinden plaats in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181.

4 maart 18:00-19:00 uur – Atlas Westelijke Tuinsteden – Ivan Nio – Serie Amsterdam: het Nu van Toen

“Een analyse van sociaal-ruimtelijke praktijken levert andere beelden van de Westelijke Tuinsteden op naast de indrukken van bezoekers of professionals die er meestal maar af en toe komen of die de wijk vooral kennen via hun eigen fysieke of sociale projecten.” Dat schreven Ivan Nio, Arnold Reijndorp en Wouter Veldhuis in 2008 in het voorwoord van hun Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam. Het driemanschap kwam tot de conclusie dat “de betekenis van de openbare ruimte en voorzieningen complexer en gelaagder is dan het veelal eenduidige oordeel dat buitenstaanders er op plakken.” Bovendien stelden ze dat elke plek in de Westelijke Tuinsteden zijn eigen karakter heeft, en dat juist die eigen identiteit als uitgangspunt genomen moet worden bij stedebouwkundige, economische en sociaal-culturele ingrepen.

Wat is de situatie zeven jaar later? Ivan Nio, toen en nu Stedelijk Onderzoeker, gaat in zijn college in op Nieuw-West na de Atlas Westelijke Tuinsteden. Ivan Nio is tevens bestuurslid van het Van Eesteren Museum. Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan deze link.

*Stadslicht is een verlichtend collegeprogramma voor stedelingen. Bij Stadslicht staan thema’s als stedelijke ontwikkeling, de creatieve sector en nieuwe sociale verbanden centraal. In korte maar intensieve colleges laten experts hun licht schijnen over uiteenlopende onderwerpen die relevant zijn voor stedelingen en hun omgeving. Stadslicht besteedt de komende tijd onder meer aandacht aan Stadsnatuur, Stadsfotografie en het urbane China. Naast kortlopende collegereeksen, introduceert Stadslicht de City Trip, een doorlopende reeks waarin steeds een andere stad in de wereld centraal staat. Stadslicht is een initiatief van Jan Hoek en Joost Zonneveld.

Meer info.

Zwemmen in de Sloterplas bij de Oostoever; 2011. Foto: Iwan Daniëls.Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.Terras Oostoever aan de noordoostelijke punt van de Sloterplas. Foto: Erik Swierstra.'Broodje Berrak'. Foto nr. 51. Foto: Janna Koops. Fotowedstrijd 'Werk in West'. Categorie 'Hedendaags foto’s': eerste prijs.Atelier De Vlugt. Foto: Victorien Koningsberger.De keuken met het doorgeefluik naar de eetkamer. Foto: Anna Ietswaart.Panorama Burgemeester Cramergracht in Slotermeer, met op de achtergrond de hoogbouw bij Station Sloterdijk en het Westelijk Havengebied. Foto: Victorien Koningsberger.Museumwoning in de Freek Oxstraat, Slotermeer. Foto: Victorien Koningsberger.Modelwoning in de Pieter van der Werfstraat in Geuzenveld. Architect Merkelbach; 1956.Pionieren in het zand - Van Eesteren Museum; 2012. Kinderen spelen in de Tuinstad in aanbouw; jaren vijftig.

Date:
4 March, 2015