Tentoonstelling We built this city on Rock & Roll

15 October, 2020 - 9 May, 2021

Over de opkomst van jeugdcultuur en rockhelden in de jaren 50, 60 en 70
Nozems, pleiners en dijkers, en heel veel muziek in het Van Eesteren Museum

De tentoonstelling We built this city on Rock & Roll, die later in 2020 te zien zal zijn in het Van Eesteren Museum, vertelt over de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek, en de rockhelden en popiconen, daarin speelt. Met in het stralende middelpunt een groot overzicht van ongeveer 50 foto’s van muziekfotograaf Gijsbert Hanekroot. De foto’s die hij van de (inter)nationale pophelden uit die jaren maakte, verschenen op vele platenhoezen, tijdschriftcovers en in (jeugd)bladen. Naast Hanekroots foto’s toont de tentoonstelling ook dit soort platenhoezen, jeugdtijdschriften en andere objecten die de opkomende jeugdcultuur uit die tijd illustreren.
Bij de tentoonstelling vindt er een uitgebreid randprogramma plaats met lezingen, workshops, verhalen-avonden, dansavonden en optredens. Voor alle nozems, pleiners en dijkers van toen én nu.

Jeugdcultuur
We built this city on Rock & Roll vertelt over de opkomst van jeugdcultuur en de centrale rol die muziek, en de rockhelden en popiconen, daarin speelt. De nieuwe wijken en steden die in Nederland tussen 1945 en 1965 verrezen, werden bevolkt en ‘gebouwd’ door een nieuwe generatie jongeren. Jongeren die vol optimisme de vruchten plukten van de wederopbouw en zich wilden afzetten tegen hun ouders en diens oude waarden en cultuur. Met een grote behoefte aan meer vrijheid en op zoek naar een eigen identiteit.

Nozems, pleiners en dijkers zijn eerste voorbeelden van wat later jeugdcultuur zou gaan heten. De eerste jaren van hard werken, de aangehaalde broekriem en de Marshallhulp wierpen hun vruchten af. De welvaart nam snel toe en daarmee de vrijheid om de eigen identiteit vorm te geven. Voor het eerst beschikken grote groepen jongeren uit de arbeidersklasse over eigen geld, voor nieuwe producten en vooral hun eigen muziek. De muziek die in de Verenigde Staten voor deze doelgroep wordt gemaakt, de rock-‘n-roll, komt ook in Europa beschikbaar via films en grammofoonplaten. De ontwikkeling van draagbare muziekdragers, waaronder de transistorradio, maakte het ook nog mogelijk om die muziek zelf op je eigen kamer of zelfs buitenshuis te beluisteren. Weg van je ouders, samen met je eigen vrienden.

De behoefte van jongeren om zich te onderscheiden en zich af te zetten tegen (groot)ouders, hun waarden en vooral hun manier van leven, was na de Tweede Wereldoorlog niet nieuw. Die behoefte was toen echter wel bijzonder sterk. Jongeren hoopten op een níéuwe samenleving met níéuwe waarden en pijlers, maar zij zagen dat de oude(rwetse) waarden en cultuur van vóór de oorlog terugkeerden in een sterk verzuilde samenleving. Dat benauwde en beknelde hen en eind jaren 60 breekt er onder jongeren revolte uit, met daarin – wederom – een centrale rol voor muziek.

Foto’s van rockhelden
De opkomende jeugdcultuur was sterk verweven met muziek. En de bekendheid en status van rockhelden en popiconen werd daarbij extra versterkt door foto’s die destijds in steeds meer (nieuwe) muziekbladen, jeugdtijdschriften en speciale jeugdpagina’s van dagbladen te zien waren. Daarom spelen in de tentoonstelling de ongeveer 50 foto’s van popfotograaf Gijsbert Hanekroot een centrale rol. Zijn foto’s van rockhelden en popiconen als Mick Jagger, Lou Reed, Frank Zappa en David Bowie en verschenen op platenhoezen, in muziektijdschriften als OOR, op tijdschriftcovers, in jeugdbladen en op zogeheten jeugdpagina’s van dagbladen. Hankroots loopbaan als fotograaf in de muziekindustrie begon in 1969 toen zijn foto van Wally Taks, van de band The Outsiders, werd gepubliceerd in het blad Aloha, dat later Hitweek ging heten. Sindsdien fotografeerde hij vele (inter)nationale pophelden en legde hij de nieuwe scene van (rock)muziek vast. De foto’s in de tentoonstelling vormen een mooi overzicht van zijn werk uit de jaren 60, 70 en 80.

Randprogramma
Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid randprogramma gebracht met lezingen en workshops, door onder andere Gijsbert Hanekroot, met activiteiten voor jongeren, en met verhalen-avonden, dansavonden en optredens. Het volledige randprogramma wordt later bekend gemaakt op onze website.

Crowdfundactie
Om de tentoonstelling en het bijbehorende randprogramma in volle glorie te kunnen realiseren, is het museum in het voorjaar van 2020 gestart met een crowdfundactie via Voordekunst. Nozems, pleiners, dijkers, rockers en alle andere (muziek)liefhebbers werden gevraagd het museum te helpen en bij te dragen aan deze tentoonstelling. Dat is gelukt! Het benodigde bedrag is gedoneerd en de crowfundactie is inmiddels gesloten. U vindt de actie op www.voordekunst.nl.

Gijsbert Hanekroot
Gijsbert Hanekroot is nog steeds actief als fotograaf. Binnen het randprogramma bij deze tentoonstelling zal hij aanstormende muziektalenten van nu, uit Amsterdam en Amsterdam Nieuw-West, fotograferen. Deze foto’s zullen gedurende de tentoonstelling eraan worden toegevoegd. Ook zal hij een lezing geven over zijn werk.
Zijn foto’s zijn eerder geëxposeerd in onder meer Parijs, Tokyo, Hong Kong en Moskou. Dit is de eerste keer dat een overzicht van zijn foto’s een centrale rol speelt in een Nederlandse tentoonstelling.

Tentoonstelling We built this city on Rock & Roll
Data: 15 oktober 2020 t/m 9 mei 2021
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Tickets voor de tentoonstelling zullen in het najaar verkrijgbaar zijn via de website van het museum.

Zodra meer informatie over het randprogramma bekend is, wordt deze gepubliceerd op deze website.

Voor deze tentoonstelling werkt het Van Eesteren Museum samen met Amsterdam Museum en Meervaart Studio.

Start:
15 October Thu