Van Eesteren Gesprek #67 De stand der bomen in Nieuw-West

22 november | 20:00 - 22:00

‘De planten vechten om hun bestaan in de grote, wijde stad, waar veel wind is. Maar op een goede dag zien we ineens dat het is gelukt en dat boom en plant zich ontplooien om in het stadsbeeld mee te gaan spelen.’ Dat stelde stedenbouwkundige Jakoba Mulder reeds in de lente van 1961 toen zij de aanleg van de Westelijke Tuinsteden beschreef in het vakblad Werk in Uitvoering, de gemeentelijke uitgave van de Dienst Publieke Werken. De eerste bomen staan op dat moment in de aarde, er is 1.000 hectare bouwgrond opgespoten, qua omvang gelijk aan Enschede of Tilburg, en de groene openbare ruimtes zijn ingetekend.

De jonge boompjes van toen zijn nu volwassen bomen geworden van soms 50 of 60 jaar oud. De Tuinsteden zijn daadwerkelijk groen geworden. Bij het groene karakter van de Westelijke Tuinsteden stonden we in 2016 en 2017 al uitvoerig stil, maar van een speciaal bomengesprek kwam het toen niet. De bomen kregen bij de realisatie van de Westelijke Tuinsteden niet zomaar een plaats; ze werden geplant volgens een bepaalde systematiek. Bijvoorbeeld als bomenrand, een haak of accent. Of als gevelritme, waarbij de bomen de lengte van de gevel volgen om aan het einde van het blok abrupt te stoppen. Goed begrip van die ‘bomentaal’ is essentieel bij veranderingen als gevolg van onderhoud of door inbreiding en verdichting van de gebouwde omgeving. Want in een ‘zandbak’ van wel 100 hectare bestaan wel degelijk groei- en wortelproblemen; de scheppers van de tuinsteden lijken niet altijd goed te hebben nagedacht over de groeikracht van de bomen. Dat levert soms bijvoorbeeld grote bomen op in smalle straten. Hoe gaan we daarmee om? Snoeien we die of denken we aan kappen?

Wijzigingen in de bomenstand leiden, om welke reden dan ook, altijd weer tot beroering. Ook in de tuinsteden. Tuinstedelingen houden namelijk van hun groene omgeving. Hoe is het gesteld met de stand der bomen in Nieuw-West? Daarover gaan we in gesprek met landschapsarchitect Pieter Boekschooten, hoofdstedelijk bomenconsulent Hans Kaljee en één of meer beheerders van de nieuwe directie Stadswerken die groen, flora en fauna beheert.

Wanneer: donderdag 22 november

Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Waar: Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, Amsterdam

Tickets: gratis tickets voor dit gesprek kunt u online reserveren via onze ticketpagina