Van Eesteren Gesprek #68 – Architect – Actietect?

26 februari | 20:00 - 22:00

Architect – Actietect? Beschouwingen op het snijvlak van architectuur en gedrag(swetenschappen)

Architect Aldo van Eyck (1918 – 1999) staat met name bekend om de vele speeltuinen die hij ontworpen heeft, in Amsterdam al zo’n 700. Hij experimenteerde met de positionering van losse speeltoestellen in de openbare ruimte die jonge gebruikers uitnodigen tot spel en interactie. In 1960 kreeg hij de opdracht voor de bouw van het Burgerweeshuis. Hij paste zijn kennis van ontwerp dat uitnodigt tot spel en interactie voor kinderen ook hier veelvuldig toe. Daarbij stelde hij de mens en diens beleving van de ruimte centraal.

In het werk van Van Eyck is het nu gangbare begrip ‘affordances’ goed te herkennen. Een begrip dat in het midden van de vorige eeuw door ecologisch psycholoog James Gibson werd geïntroduceerd en doelde op dat wat de omgeving (zoals speeltuinen, meubelen of gebouwen) verschaft aan mogelijkheden voor dieren of mensen. Tijdens dit Van Eesteren Gesprek zullen bewegingswetenschapper Peter Beek en een nader bekend te maken architect dit concept toelichten aan de hand het werk van Van Eyck. Vervolgens verzorgen zij een rondleiding door het Burgerweeshuis om gezamenlijk de werkingskracht van de door Van Eyck beoogde interacties te onderzoeken.

Tot en met januari 2019 is in het voormalig Burgerweeshuis ook een door het Van Eesteren Museum samengestelde expositie over Maison d’Artiste te zien, een kunstenaarswoning naar ontwerp van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Inclusief een reconstructie van het ontwerp op schaal 1:5 van wel 4 x 4 x 4 meter, ontwikkeld door architectuurstudenten van de TU Delft onder leiding van professor Mick Eekhout.

Datum: 26 februari, 20.00 (inloop vanaf 19.30)

Aanvang gesprek: 20.00 uur

Eindtijd: 22.00 uur

Locatie: Burgerweeshuis: IJsbaanpad 1, Amsterdam.

Toegang: Gratis met ticket

Reserveer tickets

CV’s

Peter Beek
Prof.dr. Peter Beek is hoogleraar Coördinatiedynamica aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde op basis van een onderzoek naar de jongleerbeweging en verdiepte zich sindsdien in motorische leerprocessen, oftewel de wijze waarop mensen leren te bewegen en de rol van de omgeving en de waarneming daarbij. Al in 1992 publiceerde hij over ‘affordances’ en architectuur met het Burgerweeshuis als voorbeeld.

Anouk de Wit
Drs. Anouk de Wit studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij werkte voor diverse organisaties in de erfgoedsector en de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van de gemeente Amsterdam, onder meer aan onderzoek en publicaties. Sinds augustus 2013 is zij directeur van het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-­West.

Marlies Rohmer
Marlies Rohmer MSc studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de TU Delft. In 1986 startte zij in Amsterdam haar bureau Architectenbureau Marlies Rohmer.  Het bureau werkt in binnen- en buitenland aan grote complexe binnenstedelijke projecten, scholenbouw, woningbouw, utiliteitsbouw (zoals een politiebureau, moskeeverzamelgebouw, zwembad en kantoren) tot woonzorgcomplexen en interieurprojecten. In de publicatie Bouwen voor de NEXT GENERATION (NAi Uitgevers, 2007) laat Marlies Rohmer zien hoe haar architectenbureau de afgelopen tien jaar is omgegaan met bouwen voor jongeren op basis van onderzoek naar de hedendaagse jongerencultuur en haar maatschappelijke context. Momenteel werkt Marlies Rohmer aan het onderzoek WHAT HAPPENED TO… Ze gaat terug naar een groot aantal van haar projecten uit de afgelopen 25 jaar en onderzoekt of haar gebouwen ‘werken’, en vooral ook wat er fout is gegaan. Daarbij zijn gesprekken met de huidige bewoners en gebruikers vaste onderdelen van de bezoeken. Het onderzoek biedt aanleiding voor reflectie op het vak.

NB
Op 13 december 2018 won opdrachtgever Burgerweeshuis VOF de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018 voor de renovatie van het Burgerweeshuis (door Wessel de Jonge Architecten).

Lees hier meer over deze bokaal.

Datum:
Tijd: