• This event has passed.

Van Eesteren Gesprek #69 – Rijke eenvoud en de kracht van ambacht

28 March | 20:00 - 22:00

Tijdens dit 69ste Van Eesteren Gesprek staan de rijke eenvoud van het interieur- en meubelontwerp uit de wederopbouw en de kracht van het ambacht centraal. En ook wat die ontwerpen en het ambacht vandaag de dag betekenen. De getoonde werken van onder anderen Gerrit Rietveld, Hein Salomonson, Dirk van Sliedregt en Coen de Vries geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven in een opkomende welvaartsstaat. Hoe beïnvloedde de veranderende fabricagetechnieken de vormgeving? En wat kunnen we daar nu nog van leren?

Spreker Titus Darley, directeur van Ambacht Participaties (AMPAR), een bedrijf waarin hij de door hem overgenomen meubelbedrijven Rietveld Originals, Spectrum en sinds kort ook Gelderland heeft ondergebracht, deelt zijn bezetenheid van die moderne meubels, maar ook zijn zorg over de instandhouding van het ambacht om ze te kunnen maken. Want de productie-wereld anno 2019 is heel anders dan die in de wederopbouwperiode.

Ook makers van nu nemen het woord. Mina Abouzahra en Chris Slutter, zijn beïnvloed door de ideeën en praktijken uit de wederopbouwperiode, ieder op een eigen manier.

Door herinterpretatie , of door door te werken op principes of technieken uit de wederopbouw verrijken zij hun eigen ontwerpen. We gaan met hen in gesprek om erachter te komen wat hen drijft en welke connectie ze hebben met het ontwerp uit de jaren vijftig en zestig. En hoe zij aankijken tegen het ambachtelijke aspect van hun werk.

Datum: donderdag 28 maart 2019

Eindtijd: 22.00 uur

Locatie: Van Eesteren Museum: Noordzijde 31, Amsterdam.

Toegang: Gratis met ticket

Reserveer tickets

CV’s

Titus Darley
Na een opleiding financiële commerciële economie en divers emplooi richtte Titus Darley in 2012 met frisse ondernemingszin Ambacht Participaties (Ampar) op. Ampar is een participatie maatschappij die actief investeert in ondernemers en bedrijven die kwaliteitsproducten voor de consumentenmarkt vervaardigen.

Darley is een gepassioneerd liefhebber van ambachtelijk vervaardigde producten. Bedrijven met aandacht voor detail en met een eigen verhaal hebben de toekomst. Daarom werkt hij graag met ondernemers bij wie oorspronkelijkheid, duurzaamheid en passie door het bloed stroomt.

Ampar participeert in drie toonaangevende Nederlandse meubelbedrijven Rietveld Originals, Spectrum Design en Gelderland.

Mina Abouzahra
Interieurontwerper Mina Abouzahra (1977) studeerde aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Tijdens haar laatste stagejaar werkte zij bij een meubelmaker in Marokko. Abouzahra verwerkt invloeden van uiteenlopende culturen in onder meer kussens, tapijten en interieurontwerpen.

Zij verblijft regelmatig in Marokko om kennis te vergaren over ambachten en de daarbij behorende tradities, inspiratie op te doen en nieuwe materialen en objecten te ontdekken. Daarnaast organiseert zij Marokkaanse diners en zij schreef mee aan het kookboek ‘Proef! Oranjebloesem, de nieuwe Marokkaanse keuken’. De afgelopen periode was haar werk onder meer te zien in het Tropenmuseum en het Joods Historisch Museum, beide in Amsterdam. Abouzahra woont en werkt in Amsterdam.

Chris Slutter
Chris Slutter werd in 1972 geboren in Terborg, in een huishouden waar men goed bekend was met alle aspecten van meubels en interieur design. Hij studeerde in 1997 af aan de AKI in Enschede met een bachelor in architectuur/interieur design. In datzelfde jaar won hij de prestigieuze prijs voor beste jonge Nederlandse designer met zijn leunlamp Lazy.

Na zijn studie werkte hij drie jaar in Enschede aan verschillende projecten en ontwerpen. Later verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij zijn eigen design studio opende, waar vanuit hij nog steeds werkt.

Het werk van Chris Slutter kan het beste beschreven worden als de zoektocht naar simpele vormen door middel van design en een doorlopend onderzoek naar hoe het designproces het uiteindelijke product beïnvloedt. Door deze onderzoekende methode kan hij trouw blijven aan de materialen die hij gebruikt en die centraal staan in zijn werk. Dit bewuste proces legt een functionele basis die zich openbaart in de inzichtelijkheid en kwaliteit van het gehele ontwerp.

Date:
28 March