• This event has passed.

Van Eesterengesprek #40: een andere kijk op de maquette van Van Eesterens plan

18 February, 2015 | 20:00 - 22:00

| €5,00

Het Algemeen Uitbreidingsplan werd in de jaren ’30 gepresenteerd door middel van verschillende vogelvlucht perspectief tekeningen. Tijdens de realisatie van de woonwijken van het AUP in de jaren ’50 en ’60 werden ook indrukwekkende maquettes gemaakt. In het Van Eesteren Museum hangt zo’n maquette van de Westelijke Tuinsteden.

Na de presentatie van de maquette tussen 1959 en 1973 in de Zuiderkerk, verhuisde deze langs vele plekken in de stad om via Bureau Parkstad en het kantoor van Koers Nieuw-West te belanden in het Van Eesteren Museum. Daar kreeg de maquette haar huidige plek in de vaste opstelling.

Door de jaren heen is de maquette beschadigd geraakt; er missen verschillende gebouwen in het plan. Ook zijn nieuwere ontwikkelingen, zoals Nieuw-Sloten, in de maquette toegevoegd. Ze is nodig toe aan een opknapbeurt! Maar hoe doe je dat, dat opknappen? Naar welke tijd restaureer je terug wanneer het object over langere periode een werk- en presentatiemodel is geweest?

Miniatuurversies van de omgeving oefenen een grote aantrekkingskracht uit op mensen. Als kind al zijn we gek op bouwen en schaalmodellen, op Meccano, LEGO en poppenhuizen. In de architectuur en stedenbouw is de maquette een voor iedereen begrijpbare verbeelding van projecten, leesbaarder dan de tekening. Modellen worden gebruikt tijdens vormstudies en ontwerp, bij overleg met opdrachtgevers of met welstand. Bij meervoudige opdrachten of prijsvragen moeten ze verleiden, bij het bespreekbaar maken van stadsvernieuwingsprojecten juist overtuigen. In de huidige digitale samenleving zijn er tal van mogelijkheden bijgekomen om maquettes ook interactief te maken.
Genoeg reden om dit Van Eesterengesprek te wijden aan de restauratie van ‘onze’ maquette en de huidige nieuwe technieken van presenteren.

Historische maquettes
Geschiedenis en gebruik van maquettes zal worden toegelicht door Anouk de Wit en Elien Voerman. Zij waren samen jaren werkzaam als curator, registrar en restaurator bij de afdeling collecties van het Nederlands Architectuur instituut, nu het Nieuwe Instituut. In de depots van het instituut staan tegen de 2000 maquettes. In alle soorten, maten en materialen. Verschillende belangrijke exemplaren werden door Voerman gerestaureerd, bijvoorbeeld het model van het Hotel Particulier, gemaakt door Gerrit Rietveld naar idee van Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg, dat nu in het Rijksmuseum te zien is. De Wit en Voerman gaan in op het hoe en waarom van de maquette, de trends en modes in materiaalgebruik. Zij gaan ook in op de achtergrond van de maquette in het Van Eesteren Museum. Welk verhaal hoort hierbij, en belangrijker, hoe zou je de maquette restaureren?

Nieuwe presentatietechnieken
Z-as Maquettebouw maakt eigentijdse maquettes. Oprichters Marcel Oostermeyer en Thomas Val nemen u mee in de modernste technieken.
Wat zijn de mogelijkheden om naast de huidige maquette een nieuw model te maken die de veranderingen van het gebied door de jaren heen laat zien? Hoe ziet Nieuw-West er nu uit in vergelijking met het oorspronkelijke plan?
De maquette is nog steeds hèt middel om een zo overzichtelijk mogelijk beeld te geven van gebouwen en een stedenbouwkundig plan. Ze heeft dan ook niet aan aantrekkingskracht ingeboet. Er is echter een ontwikkeling gaande van maquettes voor museale projecten. Het museumpubliek is gewend geraakt aan dynamische en speelse presentaties; aan presentaties waarin fysieke modellen worden gecombineerd met licht, bewegend beeld, en tekst. Multimedia biedt hierbij uitkomst. Maquettes gecombineerd met projecties die de bezoeker via knoppen of een touchscreen de mogelijkheid geeft om interactief meer informatie over een onderwerp te verkrijgen.

Z-as maquettebouw zal dieper ingaan op de (technische) mogelijkheden om het stedenbouwkundige plan van Van Eesteren en alle overige wenselijke informatie op een pakkende en boeiende wijze te presenteren.

Vervolg
Het Van Eesterengesprek op 18 februari zal input en ideeën geven voor het restaureren van de bestaande en het ontwikkelen van een nieuwe (vorm van de) maquette. Om met ‘oud’ en ‘nieuw’ de ruimtelijke ontwikkelingen van Nieuw-West vanaf de twintigste eeuw tot nu te tonen, wie weet wel in een nieuw Van Eesterenpaviljoen aan de Sloterplas. Met een goed plan kunnen we op pad om middelen te vinden voor de verwezenlijking van onze droom: een gerestaureerde maquette in een omgeving die meer vertelt over de Westelijke Tuinsteden anno 2015. Wie denkt nu met ons mee, en schuift later misschien wel aan bij een Sponsordiner?

Datum: woensdag 18 februari
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester de Vlugtlaan 125; Amsterdam-Slotermeer
Kosten: € 5,00

Koop tickets

Interessant in dit kader:
– de manifestatie ‘De maquette als Onderzoeksmiddel‘,  bestaande uit een expositie, werkatelier en workshops bij Architectuurcentrum Haarlem
– de tentoonstelling ‘maquettes. verbeelding op schaal‘ in museum STAM in Gent

Cornelis van Eesteren en collega's voor maquette van het Sloterparkbad. Bron: Dienst der Publieke Werken.

Van Eesterengesprekken
De maandelijkse Van Eesterengesprekken in Slotermeer zoomen in op het erfgoed van Van Eesteren en op de huidige tentoonstelling. Enkele sprekers houden een presentatie over het thema van de avond, waarna er gelegenheid is voor vragen en discussie. Bewoners, geïnteresseerden en professionals treffen elkaar hier graag. De avonden vinden meestal plaats op woensdag in het museum of op een andere locatie die een relatie heeft met het onderwerp.

Verslagen van Van Eesterengesprekken
Van de meeste Van Eesterengesprekken zijn verslagen gemaakt in de vorm van een cahier. Deze zijn hier als pdf-bestand te downloaden. Van een aantal Van Eesterengesprekken tot en met 2013 is in de Museumwinkel een gedrukte versie als schrift te koop.

Date:
18 February, 2015