• This event has passed.

Van Eesterengesprek #44: ‘Werk in West’ (3) – Westpoort

17 June, 2015 | 20:00 - 22:00

| €5,00

In 2015 werkt het Van Eesteren Museum met het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. Hoe onverwacht divers dit werk is, en hoe onverwacht dit Nieuw-West maakt, dat willen we in een manifestatie voor het voetlicht brengen en ervaren. De Westelijke Tuinsteden zijn dikwijls weggezet als monofunctioneel woongebied, maar er is altijd werkgelegenheid geweest. We willen de continuïteit en de veranderingen laten zien in het type werkgelegenheid en de lokaties van deze werkgelegenheid. Zo kunnen we een aantal veronderstellingen over werk in Nieuw-West nader onderzoeken. Door verschillende activiteiten te organiseren waaronder een expositie, Van Eesterengesprekken en excursies gaan we op verkenning en onderzoek uit. Zie de agenda voor de actuele activiteiten.

Van Eesterengesprek #44: Westpoort
Sloterdijk en de Haven maken deel uit van Westpoort, met 37 hectare het grootste bedrijventerrein van Nederland. Het is niet alleen het grootste, maar ook het beste bedrijventerrein, getuige een prijs die 9 oktober 2014 werd uitgeloofd door ElbaRec, uitgever van het blad Bedrijven. Een groot gebied waar veel mensen geen weet van hebben wat daar allemaal zoal gebeurt.
Per 1 januari 2015 is stadsdeel Nieuw-West verantwoordelijk voor Westpoort, het deel westelijk van de ringweg A10.

Dit gebied is het gevolg van de functionele splitsing van wonen en werken in de jaren ’50 – ’60. Toen is dat gebied aangewezen tot haven gebonden werkgebieden. Het bedrijventerrein maakt maximaal gebruik van zijn omvang met respect voor bijzondere delen en havenbekkens. Het wordt steeds duurzamer, er wordt op braakliggende kavels voor verf vlas verbouwd, en Waternet gaat er bewust om met fosfaat. Tegelijkertijd worden in het gebied bestemmingen gemengd en zijn de eerste kantoorkolossen omgebouwd tot woningen.

Sprekers
Twee sprekers nemen ons in hun verhaal mee naar Westpoort. Ellen Nieuweboer, directeur ontwikkeling werkgebieden bij de gemeente Amsterdam. En Delphine van Wageningen, projectmanager Sloterdijk centrum, Westpoort. Eveneens werkzaam voor de gemeente Amsterdam.

Datum: woensdag 17 juni
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00

Koop tickets

Interessant in dit kader is de Week van het Lege Gebouw op Sloterdijk in de eerste week van juni

Logo Werk in West

De maandelijkse Van Eesterengesprekken in Slotermeer zoomen in op het erfgoed van Van Eesteren en op de huidige tentoonstelling. Enkele sprekers houden een presentatie over het thema van de avond, waarna er gelegenheid is voor vragen en discussie. Bewoners, geïnteresseerden en professionals treffen elkaar hier graag. De avonden vinden meestal plaats op woensdag in het museum of op een andere locatie die een relatie heeft met het onderwerp. Van de meeste Van Eesterengesprekken zijn verslagen gemaakt in de vorm van een cahier.

Date:
17 June, 2015