• This event has passed.

Van Eesterengesprek #58: Ontstaan van het Sloterpark

30 March, 2017 | 20:00 - 22:30

| €5,00

Van masterplan naar mozaïek: de ontstaansgeschiedenis van het Sloterpark

Gastsprekers: Fenny Ramp & Pieter Boekschooten

De polder is onbebouwd en de bodem bestaat uit klei, zoodat hier een uitnemende gelegenheid bestaat om met geringe kosten een uiterst belangrijke aanwinst aan natuurschoon en recreatieterrein te scheppen, door dezen polder weder onder water te zetten. Het uitbreidingsplan toont duidelijk, welk een ontzaglijke waarde deze plas als centrum van recreatie kan worden.*

De Sloterdijkermeerpolder werd vanaf 1942 uitgegraven en na de Tweede Wereldoorlog omgevormd tot Sloterplas. Er omheen kwam een groot volkspark: het Sloterpark. Het project was onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) uit 1934. Het Sloterpark kreeg binnen het AUP de functie van ‘Het groene hart voor de Westelijke Tuinsteden’. Door Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder werd het gebied ontworpen als een groot volkspark met een breed scala aan recreatievoorzieningen, met als belangrijkste het strandbad. Het maakt onderdeel uit van de fijnmazige groenstructuur van de westelijke uitbreiding.

Na een aanlegperiode van twintig jaar kwam het Sloterpark tot voltooiing. Het park werd over een lange tijd en in meerdere fasen gerealiseerd. Voor elke fase waren, mede doordat de realisering zo lang duurde, andere tuin- en landschapsarchitecten van de afdeling Beplantingen verantwoordelijk gesteld. Dit heeft zijn weerslag gevonden in het uiteindelijke aanzien van het park. Het is een mozaïek geworden van verschillende stijlen.

* Algemeen uitbreidingsplan van Amsterdam: Nota van Toelichting 1934: 95

Datum: donderdag 30 maart 2017
Tijd: 20:00 uur; duur Van Eesterengesprek circa twee uur.
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: € 5,00 incl. drankje

Koop kaarten

Expositie
Nog tot 2 april 2017 is in het Van Eesteren Museum de expositie ‘Het Groen en de Tuinsteden’ te zien. Wat zijn de gedachten achter al dit groen in de Westelijke Tuinsteden?

Excursie
Ga op zondag 2 april mee op fietsexcursie door het Sloterpark met architectuurhistorica Fenny Ramp en landschapsarchitect Pieter Boekschooten. Klik hier voor meer informatie.

Sprekers

Fenny Ramp (1990) studeerde als architectuurhistorica in 2016 af aan de Universiteit van Amsterdam met haar Masterscriptie ‘Ten gerieve des volks’ Een onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van een uniek volkspark: het Sloterpark. Ze liep acht maanden stage bij Monumenten en Archeologie waar haar onderzoek en interesse naar het park begon. Tegenwoordig werkt ze bij Architectenbureau Office Winhov en doet ze onderzoek naar L.S.P. Scheffer, hoofd Stadsontwikkeling (1928-1952), voor een toekomstige publicatie van Paul Scheffer. Voor het van Eesterenmuseum zal ze fietsexcursies door het Sloterpark gaan verzorgen.

Pieter Boekschooten (1949) studeerde af aan de école surperieure d’Urbanisme et Paysage – Erasmus te Brussel en de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Werkte vanaf 1976 bij de Gemeente Amsterdam aan vele projecten, ook met Rijkswaterstaat en de Provincie NH. Tussen 1990 en 2014 vooral actief voor de stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden en het omringend landschap, waaronder grote groenprojecten als Sloterpark, Landschapsparken Bretten en Oeverlanden-Noord, de landschappelijke inpassing van Nieuw-Sloten, de Westrandweg en het project Tuinen van West. Sinds 2015 bij Bureau Pr8Groen & Partners. Voor het Van Eesteren Museum is hij bestuurslid en begeleidt verschillende projecten, lezingen en excursies.

Date:
30 March, 2017