• This event has passed.

13 April, 2017 | 20:00 - 22:00

| € 5,00

Gastspreker: Mechthild Stuhlmacher, partner Korteknie Stuhlmacher Architecten

Het Van Eesteren Paviljoen dat momenteel wordt gebouwd, is ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten. Beide oprichters van het bureau, Rien Korteknie en Mechthild Stulhmacher, werkten de afgelopen vijf jaar aan verschillende ontwerpen voordat het huidige paviljoen zijn definitieve vorm kreeg.

In dit Van Eesterengesprek #59 gaat Mechthild Stulhmacher in op het ontstaan van hun ontwerp. Met referenties uit de architectuurgeschiedenis en voorbeelden van hun eigen werk laat Stuhlmacher zien welke inspiratiebronnen en gedachten er achter het gebouw zitten.

Met hun ontwerp voor een roeigebouw aan de Bosbaan in het Amsterdamse Bos realiseerden Korteknie Stuhlmacher Architecten in 2004 al eerder een project op Van Eesteren-grond. Beide ontwerpen tonen sterke overeenkomsten.

Over het Van Eesteren Paviljoen
Het nieuwe paviljoen verrijst aan de noordoever van de Sloterplas,  met uitzicht over het water, de boulevard en de Noorderhaven. Reeds in 1939 tekende Cornelis van Eesteren een paviljoen op deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren tussen het (gerealiserde) paviljoen aan de Oostoever (tot voor kort café Oostoever) en het nieuwe Van Eesteren Paviljoen aan de Noordzijde. Ook deze cultuurhistorische achtergrond van de locatie komt tijdens het gesprek aan bod.

Transparant
Korteknie Stuhlmacher Architecten lieten zich in hun ontwerpproces onder meer inspireren door paviljoenbouw uit de jaren 50 en 60, zoals het Scandinavische Paviljoen voor de Biënnale in Venetië uit 1962, ontworpen door de Noorse architect Sverre Fehn. Hun transparante ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen, de houtskeletconstructie en brede glazen puien.

Van Eesteren Paviljoen avond
Donderdagavond 13 april staat volledig in het teken van het nieuwe Van Eesteren Paviljoen. We beginnen de avond vroeg met de kick-off van de officiële crowdfundactie voor de inventaris voor het café gedeelte van het paviljoen én openen de tentoonstelling over ons bijzonder buitenverblijf aan de Sloterplas. Een half uurtje na zessen is er de mogelijkheid om mee te dineren bij de buren in Westside. Voor een klein bedrag kun je hier aanschuiven voor een goed gerecht. Later op de avond, tijdens Het 59ste Van Eesterengesprek, presenteren de ontwerpers van Korteknie Stulmacher Architecten het paviljoen aan je. Na een korte inleiding van bestuurder Ronald Mauer vertelt Mechthild Stuhlmacher meer dan haar inspiratiebronnen, het ontwerpproces en de ideeën achter het Van Eesteren Paviljoen. Bekijk hier het programma van de avond.

Van Eesterengesprek
: donderdag 13 april 2017
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer
Kosten: € 5,00 incl. drankje

Koop kaarten

• Mechthild Stuhlmacher, partner Korteknie Stuhlmacher Architecten.

Uitnodiging Van Eesteren Paviljoen avond; donderdag 13 april 2017.

Date:
13 April, 2017