• This event has passed.

Wandelexcursie Op Pad in de Tuinstad: Watergraafsmeer

9 June, 2017 | 13:30 - 15:00

| € 10,00

De Westelijke Tuinsteden zijn het meest bekende resultaat van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), maar het eerste naoorlogse begin werd gemaakt in de Watergraafsmeer. In Tuindorp Frankendael (beter bekend als Jeruzalem) wordt voor het eerst gebouwd in de vorm van hoven, in een poging een alternatief te vinden voor de strokenbouw in Bos en Lommer, die als erg saai werd gezien. Dat is blijkbaar goed gelukt, want Jeruzalem heeft als eerste naoorlogse wijk van Nederland de status van rijksmomument gekregen.

Ook het zuidelijke deel van de wijk Middenmeer is onderdeel van het AUP. Tien portieketageflats aan de Avogadro-, Ohm-, Berthelot- en Edisonstraat zijn inmiddels monument. De portieketageflats uit 1953 van architect Piet Zanstra vormen een overgang tussen de vooroorlogse en naoorlogse manier van bouwen.

Gids en buurtbewoner Karin Ruisch voert u mee door de Hipsekrip en langs langzaam vervagende sculpturen.

Datum: vrijdag 9 juni 2017
Vertrektijd: 13:30 uur; duur excursie circa anderhalf uur