• This event has passed.

Wandeling Buitenmuseum

29 August, 2014 | 14:00 - 15:30

|Recurring Event (See all)

An event every week that begins at 14:00 on Friday and Saturday, repeating until 1 September, 2015

| €7.50
Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.

Wandel onder leiding van een gids door het ‘levend’ openluchtmuseum, met een ‘collectie’ bestaande uit woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten. Hier werd vanaf 1951 Slotermeer gebouwd, de eerste Amsterdamse Tuinstad buiten de Ringspoorbaan.

Het stedenbouwkundige principe met open verkavelingen en bouwblokken van Van Eesteren heeft haar vernieuwende karakter niet verloren, en is vooral in Slotermeer bijzonder gaaf gebleven. Het buitenmuseum is een hoogtepunt in de naoorlogse architectuur.

Ontstaan Buitenmuseum
Met de omvangrijke stedelijke vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden aan het begin van deze eeuw, groeide ook het besef dat Amsterdam Nieuw-West cultuurhistorisch gezien een belangrijk gebied is. In 2007 ontstond zo het beschermd stadsgezicht in Slotermeer.

Voor het behoud van dit deel van Amsterdam, nu het buitenmuseum, is flink gestreden. Het was de wisselwerking tussen lokale politiek, woningcorporaties en bewoners die ervoor zorgde dat het Van Eesteren Museum ontstond. In oktober 2010 opende het Van Eesteren Museum haar deuren.

Datum: iedere vrijdag en zaterdag en iedere eerste zondag van de maand (behalve op 19 september vanwege verhuur binnenmuseum).
Vertrektijd: 14.00 uur; duur wandeling circa anderhalf uur.
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Tickets: € 7,50, inclusief een kopje koffie of thee.
Korting: € 2,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend.
Kinderen t/m 12 jaar gratis.
Aantal deelnemers: maximaal 15.

Koop tickets

De wandelingen gaan altijd door, ongeacht het weer. Speciale Van Eesterenparaplu’s zijn beschikbaar.

Het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 in Slotermeer; circa 1962.Prentbriefkaart. Amsterdam W., Burgemeester de Vlugtlaan; circa 1960.

Date:
29 August, 2014