Van Eesterenmuseum Amsterdam
Burgemeester de Vlugtlaan 125
T 020-4471857
E info@vaneesterenmuseum.nl
Openingstijden
Vrijdag & zaterdag 13:00 - 17:00 uur
Elke 1e zondag v/d maand 13:00 - 17:00 uur

Museum

Museumwoning

Naambordje Museumwoning Freek Oxstraat 27.Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.Schets voor de Van Eesteren Museumwoningtuin, door landschapsarchitect Mirjam Koevoet.Pastoe reclame uit 1957.Eetkamer Museumwoning Van Eesterenmuseum. Foto © Thomas Heere.Keuken in de Van Eesteren Museumwoning. Foto © Thomas Heere.Museumwoning in de Freek Oxstraat, Slotermeer. Foto: Victorien Koningsberger.Burgemeester Eliasstraat, met zicht op Freek Oxstraat in Tuinstad Slotermeer. Jaren '50. Foto: Dienst der Publieke Werken.Van Eesteren-gids tijdens een wandeling in de Freek Oxstraat in Slotermeer.Enekele beelden uit de Museumwoning van het Van Eesterenmuseum.Er is eens. Over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning.De Van Eesterenmuseum Museumwoning uitgelicht in de magazine van Stichting Doen; maart 2013.Van Eesterenmuseum in een Bushalte. Halte Meer en Vaart bij de Cornelis Lelylaan.Volgens deze test is een interieur ‘mis’ als een melkfles er niet mee overeenstemt.Bezichtiging van een modelwoning van Goed Wonen; 1957.Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).
Naambordje Museumwoning Freek Oxstraat 27.
Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.
Schets voor de Van Eesteren Museumwoningtuin, door landschapsarchitect Mirjam Koevoet.
Pastoe reclame uit 1957.
Eetkamer Museumwoning Van Eesterenmuseum. Foto © Thomas Heere.
Keuken in de Van Eesteren Museumwoning. Foto © Thomas Heere.
Museumwoning in de Freek Oxstraat, Slotermeer. Foto: Victorien Koningsberger.
Burgemeester Eliasstraat, met zicht op Freek Oxstraat in Tuinstad Slotermeer. Jaren ’50. Foto: Dienst der Publieke Werken.
Van Eesteren-gids tijdens een wandeling in de Freek Oxstraat in Slotermeer.
Enekele beelden uit de Museumwoning van het Van Eesterenmuseum.
Er is eens. Over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning.
De Van Eesterenmuseum Museumwoning uitgelicht in de magazine van Stichting Doen; maart 2013.
Educatie 4
Van Eesterenmuseum in een Bushalte. Halte Meer en Vaart bij de Cornelis Lelylaan.
Goed Wonen: de melkfles.
Volgens deze test is een interieur ‘mis’ als een melkfles er niet mee overeenstemt.
Bezichtiging van een modelwoning van Goed Wonen; 1957.
Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).

Verlanglijst Van Eesteren museumwoning
Veel buurtbewoners, geïnteresseerden en vintage-liefhebbers schonken bijzondere interieurobjecten aan de Museumwoning. Van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen. Alles had een eigen verhaal. De spullen roepen herinneringen op en geven een duidelijke indruk van het ‘Goed Wonen’ uit de jaren ’50. Om de woning helemaal compleet te maken zijn we nog opzoek naar wat laatste zaken. Zie hier onze verlanglijst, en hier een beeldverslag van de inzameldagen.

‘Er is eens’, boekje over de museumwoning
Meer weten over de achtergrond en het ontstaan van de Museumwoning? Er is een mooi uitgevoerd full-colourboekje van 52 pagina met veel foto’s over het ontstaan van de Van Eesteren Museumwoning. Voor maar 4 euro verkrijgbaar in het museum. Een absolute ‘must-have’ voor de liefhebber van de jaren ’50 en het Van Eesterenmuseum. In ‘Er is eens’ lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de Museumwoning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting van de woning bijeen brachten.

 

Beleef de jaren ’50
Niet alleen in de Amsterdamse grachtengordel, ook buiten het centrum zijn museumwoningen te vinden. Ervaar in de Freek Oxstraat 27-huis in Nieuw-West hoe in de jaren ’50 werd geleefd in een moderne gezinswoning. Een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is ingericht volgens de principes van ‘Stichting Goed Wonen’. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Ontstaan
De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. De totstandkoming van de museumwoning is een voorbeeld van de nieuwe tendens van gezamenlijkheid, hergebruik en delen. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur werd geschonken door buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Zij waren blij dat hun dierbare spullen zo een nieuw leven in de museumwoning kregen. Samen met vrijwilligers zijn de spullen opgeknapt, en is de woning schoongemaakt en ingericht. Met als resultaat een museumwoning van ons allen.

Jaren ’50 zijn ‘in’
Design en mode uit de jaren ’50 zijn momenteel ‘in’. Ook de gezelligheid van destijds wordt geroemd en nagestreefd. Samen in de huiskamer een bordspel spelen of naar de radio luisteren. Uiteraard gaat dit geromantiseerde beeld voorbij aan praktischer zaken: de kolenkachel verwarmde alleen de woonkamer, de reden dat het gezin ‘s winters beperkt was tot deze ruimte. Hoe het leven werkelijk geleefd werd in de jaren vijftig, is te beleven in de Van Eesteren Museumwoning.

De Van Eesteren Museumwoning in de Freek Oxstraat 27-huis (om de hoek bij het museum) kan elke vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur bezocht worden. Tickets en toegang via het museum. Vooraf een ticket kopen kan hier.

 

van Eesteren Museum