Van Eesterenmuseum Amsterdam
Burgemeester de Vlugtlaan 125
T 020-4471857
E info@vaneesterenmuseum.nl
Openingstijden
Vrijdag & zaterdag 13:00 - 17:00 uur
Elke 1e zondag v/d maand 13:00 - 17:00 uur

Archief Het Museum Het Museum Nieuws

Museumwoning

Naambordje Museumwoning Freek Oxstraat 27.Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.Schets voor de Van Eesteren Museumwoningtuin, door landschapsarchitect Mirjam Koevoet.Pastoe reclame uit 1957.Eetkamer Museumwoning Van Eesterenmuseum. Foto © Thomas Heere.Keuken in de Van Eesteren Museumwoning. Foto © Thomas Heere.Museumwoning in de Freek Oxstraat, Slotermeer. Foto: Victorien Koningsberger.Burgemeester Eliasstraat, met zicht op Freek Oxstraat in Tuinstad Slotermeer. Jaren '50. Foto: Dienst der Publieke Werken.Van Eesteren-gids tijdens een wandeling in de Freek Oxstraat in Slotermeer.Enekele beelden uit de Museumwoning van het Van Eesterenmuseum.Er is eens. Over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning.De Van Eesterenmuseum Museumwoning uitgelicht in de magazine van Stichting Doen; maart 2013.Van Eesterenmuseum in een Bushalte. Halte Meer en Vaart bij de Cornelis Lelylaan.Volgens deze test is een interieur ‘mis’ als een melkfles er niet mee overeenstemt.Bezichtiging van een modelwoning van Goed Wonen; 1957.Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).
Naambordje Museumwoning Freek Oxstraat 27.
Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.
Schets voor de Van Eesteren Museumwoningtuin, door landschapsarchitect Mirjam Koevoet.
Pastoe reclame uit 1957.
Eetkamer Museumwoning Van Eesterenmuseum. Foto © Thomas Heere.
Keuken in de Van Eesteren Museumwoning. Foto © Thomas Heere.
Museumwoning in de Freek Oxstraat, Slotermeer. Foto: Victorien Koningsberger.
Burgemeester Eliasstraat, met zicht op Freek Oxstraat in Tuinstad Slotermeer. Jaren ’50. Foto: Dienst der Publieke Werken.
Van Eesteren-gids tijdens een wandeling in de Freek Oxstraat in Slotermeer.
Enekele beelden uit de Museumwoning van het Van Eesterenmuseum.
Er is eens. Over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning.
De Van Eesterenmuseum Museumwoning uitgelicht in de magazine van Stichting Doen; maart 2013.
Educatie 4
Van Eesterenmuseum in een Bushalte. Halte Meer en Vaart bij de Cornelis Lelylaan.
Goed Wonen: de melkfles.
Volgens deze test is een interieur ‘mis’ als een melkfles er niet mee overeenstemt.
Bezichtiging van een modelwoning van Goed Wonen; 1957.
Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).

Beleef de jaren ’50 met een bezoek aan de museumwoning en de buurtwandeling door Slotermeer. Vanaf het Van Eesterenmuseum is er (iedere vrijdag en zaterdag en iedere eerste zondag van de maand) een anderhalf uur durende ontdekkingstocht door het buitenmuseum naar naar de Van Eesteren museumwoning en door het bescherm stadsgebied.

Modelwoning
Ervaar in de Freek Oxstraat 27-huis hoe in de jaren ’50 werd geleefd in een moderne gezinswoning. Een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is ingericht volgens de principes van ‘Stichting Goed Wonen’. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Leven in de jaren ’50
Tijdens de wandeling staat een dag uit het leven in de jaren ’50 centraal, met de verzuiling en de wijkgedachte. Vader gaat op de fiets naar zijn werk, moeder brengt via het Gerbrandypark haar kinderen naar de Slotermeerschool. Ze gaat naar de huisarts in één van de weinige villa’s die Slotermeer rijk is, en doet de boodschappen op de markt op Plein ’40-’45. Ook komt de wandeling langs het woongebouw de Verfdoos, waar een modelwoning van Goed Wonen was gevestigd. Tijdens de wandeling is er alle ruimte voor persoonlijke verhalen van de gidsen en bezoekers, vaak (oud-)bewoners.

Rondsnuffelen
De museumwoning kan ook elke vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur individueel, zonder gids bezocht worden. Alle tijd om de rust van de jaren ’50 te beleven en rond te snuffelen, eens een boek op te pakken of de film over Goed Wonen te bekijken.

Koop tickets


Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook
van Eesteren Museum