5-jarig jubileum Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren Museum aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 in Slotermeer opende 10 oktober 2010 haar deuren. Precies 5 jaar later, aankomende zaterdag 10 oktober 2015, vieren we met een feestelijk programma het 5-jarig jubileum. We vieren dit samen met Broedplaats de Vlugt, die ook jubileert, en in het bijzonder onze medewerkers en andere nauwe betrokkenen.

Over het museum
Het Van Eesteren Museum is begonnen als een Buitenmuseum in Slotermeer. Het bestuur van voormalig stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, in 2010 opgegaan in Stadsdeel Nieuw-West, besloot in 2007 een deel van de stadsuitbreiding van architect / stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in Amsterdam-West aan te wijzen als Gemeentelijk beschermd stadsgezicht.

Toen dit Buitenmuseum een feit was, is er een informatie- en documentatiecentrum met exposities en een gevarieerd programma van activiteiten en evenementen opgezet (2010) en een modelwoning ingericht (2012). Het Van Eesteren Museum is het eerste museum in de Westelijke Tuinsteden, en het heeft zich de afgelopen vier jaar ontwikkeld tot een gewaardeerd platform voor gesprek en debat over de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam.

Het informatiepunt en documentatiecentrum Van Eesteren Museum is ondergebracht in broedplaats De Vlugt, een oude nijverheid- en huishoudschool aan de Burgemeester De Vlugtlaan. Het Van Eesteren Museum heeft daarin het oude kooklokaal op de begane grond in gebruik genomen. De ruimte in Broedplaats De Vlugt kan nog lange tijd volstaan en is ideaal gelegen aan de rand van het Buitenmuseum zodat de architectuurwandelingen goed vanuit het museum kunnen plaaatsvinden.

Echter, idealen en dromen vormen een belangrijke drijfveer voor de mensen achter het Van Eesteren Museum. Het museum breidt uit. Naar een Van Eesterenpaviljoen aan de Noordoever van de Sloterplas. Tijdens Open Monumentendag, dat een groot succes was, presenteerden we de plannen, en werd de intentieverklaring voor de nieuwbouw ondertekend. Tijdens de presentatie meldden zich spontaan nieuwe vrijwilligers, en buurtbewoners die graag willen meedenken.

Feestelijk jubileum
Op zaterdag 10 oktober 2015 bieden we het reguliere programma gratis aan. Het binnenmuseum, waar exposities te bekijken zijn en je aan de bar een drankje kan bestellen, is van 12:00 tot 18:00 uur geopend. Verder kan je om 13:30 uur meewandelen met onze gids door het buitenmuseum en vanaf 15:00 uur is de museumwoning te bezoeken; alle tijd om de rust van de jaren ’50 te beleven en rond te snuffelen. De rondleiding Van huishoudschool tot Broedplaats De Vlugt neemt je om 14:00 uur mee door het pand waar het binnenmuseum huist: de derde gemeentelijke huishoud- en nijverheidsschool uit 1966 die in 2010 is getransformeerd tot culturele broedplaats.

SUQ ArtFest
Ook broedplaats De Vlugt viert vanwege haar vijfjarig bestaan op zaterdag 10 oktober feest: het SUQ ArtFest. Een op de Arabische suq geïnspireerd kunst- en cultuurfestival in Amsterdam Slotermeer: een Subcultural Upcoming Quarter.

12:00-18:00 – Open Binnenmuseum
13:30-15:00 – Wandeling Buitenmuseum
14:00-15:00 – Rondleiding ‘Van huishoudschool tot Broedplaats De Vlugt’
15:00-17:00 – Bezoek Museumwoning

En vind hier meer over het verdere SUQ ArtFest programma.

Kaart van het Algemeen UItbreidingsplan van Amsterdam (AUP), Dienst der Publieke Werken, 1935.Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.Prentbriefkaart. Amsterdam W., Burgemeester de Vlugtlaan; circa 1960.

SUQ ArtFest

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.