Cursus Architectuur geschiedenis

Eerder in Nieuw-West een groot succes de cursus ‘Van Cuypers tot Koolhaas’, Nederlandse architectuur van de afgelopen anderhalve eeuw. Dit najaar in Buitenveldert. De cursus geeft een historisch overzicht van de moderne Nederlandse Architectuur. In tien bijeenkomsten voert kunsthistoricus drs. Geert van Boxtel u langs de belangrijkste Nederlandse architecten vanaf eind 19e eeuw tot nu.

In de top 1000 van de mooiste (en bekendste) bouwwerken uit de 20ste eeuw komen 13 Nederlandse projecten voor, en wereldwijd brengen tijdschriften de laatste decennia specials over onze architectuur. Nederland wordt gerekend tot de 10 landen met de meest bijzondere resultaten, en NRC-architectuurcriticus Hulsman stelt: ‘hier is te zien wat elders nog moet komen’. Waaruit bestaat deze architectuur, wat zijn de belangrijkste elementen, en hoe ontstond zij? Geert van Boxtel brengt zijn kennis enthousiast aan u over. Alle beelden die hij gebruikt betreffen gebouwen in Amsterdam, dus wie ze niet kent kan er de volgende dag langs fietsen!

Start: 24 september 2014
Einde: 3 december (15 oktober herfstvakantie)
Tijd: Woensdagavond 19.30 – 21.30 uur
Locatie: OBA Buitenveldert, Willem van Weldammerlaan 5, 1082 LT Amsterdam
Kosten: De reeks van 10 lessen en kost € 140,00 incl. btw (21%) + syllabus
Facultatieve excursies: Twee excursies in Amsterdam zijn facultatief en kosten € 10,00 per excursie.
Cursus gaat door bij 15 deelnemers. Maximaal 30 deelnemers.

Koop tickets – Let op! Deze cursus is wegens gebrek aan aanmeldingen geannuleerd

Cuypers en Koolhaas Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg in het atelier aan de Rue du Moulin Vert in Parijs; 1923. Het Rijksmuseum rond 1895. Foto: Wikimedia. Geert van Boxtel IJplein, Masterplan OMA, Rem Kolhaas; 1988 © OMA.

Let op! Deze cursus is wegens gebrek aan aanmeldingen geannuleerd

Neogotiek en Neoclassicisme
In de eerste vijf bijeenkomsten leert u alles over de neogotiek en neoclassicisme, stijlen van het eind van de 19e eeuw van architecten als Cuypers, Berlage en De Klerk, tot aan het functionalisme van het Nieuwe Bouwen van Staal, Rietveld, Van Eesteren en Duiker, die de stijl van de vijftiger jaren belichamen.
Naast gebouwen wordt ook de stedenbouwkundige opzet en ook het interieur van gebouwen besproken. Vooral Amsterdamse projecten komen ter sprake, maar ook projecten uit andere steden. Zo heeft Cuypers het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam ontworpen. Zoals bijna iedereen wel weet is Berlage de ontwerper van de Beurs. De Klerk is beroemd geworden door zijn ontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School.
Vader Staal tekende voor de flat op de kop van de Vrijheidslaan en zijn zoon voor het Shellgebouw over het IJ aan de achterkant van het Centraal Station. Rietveld was de architect van Rietveld-Schröder-huis in Utrecht. Van Eesteren, zoals de meeste kenners van ons museum wel weten, is de verantwoordelijke voor het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935, dat na de oorlog Nieuw-West vormgaf. Duiker is de bekende architect van de Openluchtschool in de Cliostraat in Amsterdam.

Postmodernisme
De tweede reeks van vijf bijeenkomsten staan in het teken van de laat-moderne ontwerpen als van Van Eyck, Blom en Hertzberger tot aan postmoderne ontwerpen van architecten als Van der Pol, Soeters en Koolhaas, die hedendaagse gebouwen ontwierpen.
Om enkele ontwerpen van gebouwen te noemen: Aldo van Eyck tekende het wereldberoemde ontwerp voor het Burgerweeshuis in Amsterdam, Pieter Blom ontwierp de kubuswoningen aan de Oude Haven in Rotterdam, Hertzberger gaf het Chassétheater in Breda zijn vorm.
Liesbeth van der Pol, de enige vrouw in dit illustere gezelschap, tekende voor het bekroonde ontwerp van het depot van het Scheepvaartmuseum en met haar architectenbureau DOK ook het Scheepvaartmuseum zelf. Ze is ook Rijksbouwmeester geweest tot augustus 2011.
Soeters tekende voor de gevelwand van het Java-eiland, waar elk gebouw een eigen ‘gezicht’ heeft, geïnspireerd door de gevelwanden van de grachten in de binnenstad. Rem Koolhaas is het meest internationaal actief en heeft gebouwen over de hele wereld ontworpen.