Bezoek Museumwoning 14.30

Bezoek Museumwoning

Wandel met een gids naar de Museumwoning en ervaar hoe het dagelijks leven eruit zag in een moderne gezinswoning in de jaren vijftig. Stoken met een kolenkachel, bellen met een bakelieten telefoon in de gang en koken in een Bruynzeel-keuken: je voelt en ruikt het leven tijdens de jaren van de wederopbouw.

De modelwoning is ingericht volgens de principes van de Stichting Goed Wonen. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Veel uitgangspunten hiervan zijn in de woning terug te zien, van een efficiënt uitgedachte plattegrond tot een uitschuifbare snijplank, een functionele kastindeling en pannen die ook als dekschaal konden dienen.

Wandeling naar de Museumwoning
Vanaf het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas loop je met een gids naar de Museumwoning in Slotermeer. Tijdens de korte wandeling wordt wat verteld over het Algemeen Uitbreidingsplan  (AUP), Cornelis van Eesteren en de woningen, bruggen en parken waar je langs loopt. Geïnteresseerd in een uitgebreidere wandeling? Kies dan voor de wandeling door het Buitenmuseum, bij deze wandeling zit ook een kort bezoek aan de Museumwoning inbegrepen.

De woning ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het Van Eesteren Paviljoen. Er vertrekt een gids naar de Museumwoning om 14.30. 

Koop tickets

 

Over het museum

Het Van Eesteren Museum laat je kennismaken met het erfgoed van Cornelis van Eesteren (1897-1988). Zijn vernieuwende ideeën over hoe een stad eruit moest zien, braken met het traditionele gesloten bouwblok met doorlopende straatwanden. In Slotermeer is nog goed te zien hoe hij in de jaren van schaarste na de oorlog kans zag iedere Amsterdammer een goede woonomgeving te bieden.

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas). Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.