Zeitgeist-Bauhauswandeling 13.00 – 14.30 uur

Tijdens de Zeitgeist-Bauhauswandeling loop je onder begeleiding van een gids door de tuinstad Slotermeer in Amsterdam, het buitenmuseum van het Van Eesteren Museum. In Slotermeer is de invloed van het Bauhaus op veel plekken zichtbaar. Deze wandeling voert langs een aantal gebouwen waaraan die invloed duidelijk te zien is, en leert je welke idealen van het Bauhaus in het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) zijn verwerkt.

Slotermeer is vanaf 1951 gebouwd en werd ontworpen door stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Het is de eerste Amsterdamse Tuinstad buiten de Ringspoorbaan. Dit gemeentelijk beschermd stadsgezicht rondom de Burgemeester de Vlugtlaan vormt een architectonisch en stedenbouwkundig hoogtepunt uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. In dit levende openluchtmuseum ontdek je hoe de idealen van licht, lucht en ruimte vorm hebben gekregen.

De Zeitgeist-Bauhauswandeling start elke donderdag t/m zondag om 13.00 uur bij het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas.

Koop tickets

Over Cornelis van Eesteren
Het Van Eesteren Museum is vernoemd naar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Het laat je kennismaken met het cultuurhistorisch erfgoed van Van Eesteren. Zijn vernieuwende ideeën over hoe een stad eruit moest zien, betekenden destijds een breuk met het traditionele gesloten bouwblok en doorlopende straatwanden. In Slotermeer is nog goed te zien hoe hij in de jaren van schaarste en woningnood kans zag iedere Amsterdammer een goede woonomgeving te bieden.

Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.