Zeitgeist-Bauhauswandeling 13.00 – 14.30 uur

In 2019 is het 100 jaar geleden dat de kunst- en ontwerpschool het Staatliches Bauhaus door architect Walter Gropius werd opgericht in Weimar in Duitsland. In de jaren net na de Eerste Wereldoorlog heerste er in Europa, en met name in Duitsland, grote politieke en maatschappelijke chaos die de voedingsbodem werd voor vernieuwingsbewegingen in kunst en cultuur. Nieuwe principes voor juist kunst en cultuur zouden een positieve bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.

Het nieuws over de oprichting van het Bauhaus bereikte Nederlandse ontwerpers snel. Zo vestigde Theo van Doesburg zich nog geen twee jaar later al in Weimar en ook architect stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren bezocht de school in 1922.

Tijdens het bestaan van het Bauhaus, tussen 1919 en 1933, werkten tientallen docenten en leerlingen er aan allerlei vernieuwingen in het kunstonderwijs en aan een nieuwe totale stijl die tegenwoordig bekend staat als het modernisme. In de architectuur en stedenbouw ook wel aangeduid met het Nieuwe Bouwen.

De ideeën van Van Eesteren over (moderne) stedenbouw zijn sterk beïnvloed door het Bauhaus en de collega-architecten en -ontwerpers die hij daar ⎼ en naar aanleiding daarvan ⎼ ontmoette. Veel van deze ideeën en idealen heeft hij toegepast in het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Amsterdam, waaronder:
– open verkaveling (licht, lucht en ruimte),
– functiescheiding,
– relatie tussen stad en omgeving (groene lobben),
– de methode van survey before plan,
– de opvatting dat stedenbouw belangrijker is dan architectuur,
– woningbouw op basis van industriële principes (massaproductie, prefab-bouw).

Tijdens deze Zeitgeist-Bauhauswandeling loop je onder begeleiding van een gids door de tuinstad Slotermeer in Amsterdam, onderdeel van het AUP en het buitenmuseum van het Van Eesteren Museum. In Slotermeer is de invloed van het Bauhaus op veel plekken zichtbaar. De wandeling voert langs een aantal gebouwen waaraan die invloed duidelijk te zien is en leert je welke idealen van het Bauhaus in het AUP zijn verwerkt.

De Zeitgeist-Bauhauswandeling start elke donderdag t/m zondag om 13.00 uur bij het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas.

Data: elke donderdag t/m zondag, van 15 juni t/m 8 december 2019
Starttijd: 13.00 uur (start vanuit het Van Eesteren Paviljoen)
Eindtijd: 14.30 uur
Startlocatie: verzamelen in het Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, Amsterdam
Kosten: € 12,50 (vol tarief) / € 10,00 (CJP/Stadspas) / gratis (kinderen t/m 12 jaar)
In de prijs van het ticket is de entree voor de tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus in het Van Eesteren Paviljoen inbegrepen.

LET OP: Wij raden aan rekening te houden met de weersomstandigheden van de dag en eventueel te zorgen voor zonne- en/of regenbescherming. De wandeling vindt ook plaats bij regen.

 

Koop hier tickets

 

Slotermeer en Cornelis van Eesteren
Slotermeer is vanaf 1951 gebouwd en werd ontworpen door Van Eesteren. Het is de eerste Amsterdamse Tuinstad buiten de Ringspoorbaan. Dit gemeentelijk beschermd stadsgezicht rondom de Burgemeester de Vlugtlaan vormt een architectonisch en stedenbouwkundig hoogtepunt uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. In dit levende ‘openluchtmuseum’ ontdek je hoe de idealen van licht, lucht en ruimte vorm hebben gekregen.

Het Van Eesteren Museum is vernoemd naar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Het museum laat je kennismaken met het cultuurhistorisch erfgoed van Van Eesteren. Zijn vernieuwende ideeën over hoe een stad eruit moest zien, betekenden destijds een breuk met het traditionele gesloten bouwblok en doorlopende straatwanden. In Slotermeer is nog goed te zien hoe hij in de jaren van schaarste en woningnood kans zag iedere Amsterdammer een goede woonomgeving te bieden.

Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.