Basisonderwijs

Mijn Stad! Editie Nieuw-West voor leerlingen van groep 3-4 en 5-6 (in samenwerking met het Amsterdam Museum)
Leerlingen maken kennis met de geschiedenis van Amsterdam en Nieuw-West vanaf het allereerste begin. In de klas lezen en bekijken ze boeken over landkaarten en over Amsterdam en Nieuw-West. De boeken zijn te bestellen bij de bibliotheek. Daarna knutselen ze een eigen huis. Samen met de andere kinderen ontstaat er zo een hele straat of zelfs een kleine stad!

Download hier de Docentenhandleiding MijnStad Nieuw-West 2014.

Puzzelkaart van Amsterdam en maquette van Nieuw-West
Bij het bezoek aan het museum bekijken de leerlingen eerst samen met de museumdocent een puzzelkaart van Amsterdam en een maquette van de buurt Nieuw-West. Kunnen de leerlingen hun eigen school terugvinden op de maquette? De museumdocent vertelt hoe de stad steeds verder groeide en waarom Nieuw-West werd gebouwd. Hoe zag het er vroeger uit? En wat maakt Nieuw-West zo anders dan het centrum van de stad? Licht, lucht en ruimte stonden centraal in het ontwerp dat stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren voor de Westelijke Tuinsteden maakte.

Ontdekkingstocht door de buurt
Daarna gaan de leerlingen met de museumdocent op ontdekkingstocht in de buurt. De drie pijlers licht, lucht en ruimte worden buiten weer besproken. We vragen de leerlingen goed om zich heen te kijken. Hoe ziet de buurt er nu uit? Wat voor verschillende gebouwen, materialen zie je en hoe wordt de ruimte ingedeeld?

Bezoek aan de museumwoning
Het bezoek aan de museumwoning is een spannende gebeurtenis. De kinderen vragen zich af wie er nu in de woning woont. Door de verhalen van de museumdocent wordt duidelijk dat het over een huis van vroeger gaat. Samen met de museumdocent bekijken ze de keuken en de woonkamer en komen er achter wat het verschil is met de voorwerpen in hun eigen huis.

Groep 3 en 4
Bij de leerlingen uit de groepen 3 en 4 ligt de focus in het programma meer op de wijk waar hun school staat en het type woningen in de buurt. Op basis van het boek het Muizenhuis praten leerlingen over het huis waar ze zelf wonen.

Duur: 75 minuten.
Prijs: € 50,- per 15 leerlingen.
Locatie: Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam.
Reservereneducatie@vaneesterenmuseum.nl.

Winnaars Speelse Prijs Noordmansschool. Foto: Victorien Koningsberger. Vrijwilliger Christiaan met Basisschool-scholieren in het Buitenmuseum. Foto: Victorien Koningsberger. Docenten Ellen en Colette Speelse Prijs Noordmanssschool. Foto: Victorien Koningsberger.

120 leerlingen Troelstraschool op bezoek
Zo’n 120 leerlingen van de groepen 3 en 4 van de Troelstraschool bezochten het museum. Op school waren ze aan het werk met het thema wonen. Met een aanpassing van het educatieprogramma ‘Mijn stad, Nieuw-West’, konden we hier mooi op aansluiten. De leerlingen waren bijzonder leergierig. Na de introductie deden ze een korte architectuurwandeling in het buitenmuseum en beleefden ze in de museumwoning hoe een familie daar in de jaren ’50 woonde!