Beleef de jaren ’50 in de Van Eesteren museumwoning

Beleef de jaren ’50
Niet alleen in de Amsterdamse grachtengordel, ook buiten het centrum zijn museumwoningen te vinden. Ervaar in de Freek Oxstraat 27-huis in Nieuw-West hoe in de jaren ’50 werd geleefd in een moderne gezinswoning. Een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is ingericht volgens de principes van ‘Stichting Goed Wonen’. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Ontstaan
De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. De totstandkoming van de museumwoning is een voorbeeld van de nieuwe tendens van gezamenlijkheid, hergebruik en delen. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur werd geschonken door buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Zij waren blij dat hun dierbare spullen zo een nieuw leven in de museumwoning kregen. Samen met vrijwilligers zijn de spullen opgeknapt, en is de woning schoongemaakt en ingericht. Met als resultaat een museumwoning van ons allen.

Jaren ’50 zijn ‘in’
Design en mode uit de jaren ’50 zijn momenteel ‘in’. Ook de gezelligheid van destijds wordt geroemd en nagestreefd. Samen in de huiskamer een bordspel spelen of naar de radio luisteren. Uiteraard gaat dit geromantiseerde beeld voorbij aan praktischer zaken: de kolenkachel verwarmde alleen de woonkamer, de reden dat het gezin ’s winters beperkt was tot deze ruimte. Hoe het leven werkelijk geleefd werd in de jaren vijftig, is te beleven in de Van Eesteren Museumwoning.

Bezoek de Museumwoning
Adres: Freek Oxstraat 27
Openingstijden: de Museumwoning is wegens renovatie gesloten van 23 juli tot 13 oktober 201
Tickets en toegang: via het museum of vooraf via onze ticketservice.
Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Iconic Houses
De Van Eesteren museumwoning maakt deel uit van Iconic Houses Network. De website van Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek.

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas). Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.

Winnaar Yücel