Nu te zien in het Van Eesteren Museum: Zeitgeist Bauhaus

Over de inspiratie, principes, klaarheid en esthetiek van het Bauhaus in Amsterdam

Tentoonstelling 15 juni t/m 8 december 2019

Zeitgeist Bauhaus
De tentoonstelling vertelt over hoe het Bauhaus effect heeft gehad op leven en wonen in Amsterdam en plaatst daarin de architectuur en stedenbouw van de stad centraal, met name die van Nieuw-West. In 1922 bezocht Cornelis van Eesteren het Bauhaus in Weimar. Zijn ervaringen in en met het Bauhaus, de ontmoetingen met collega-architecten en -ontwerpers van het Bauhaus, en de kennis en inzichten die hij daardoor opdeed, hebben zijn kijk op de wereld en de toenmalige moderne en toekomstige ruimtelijke vraagstukken voor de rest van zijn leven veranderd.

In de tentoonstelling is te zien hoe hij dit alles later heeft toegepast. Omdat Duitse en Nederlandse ontwerpers van het Bauhaus elkaar wederzijds sterk hebben beïnvloed, is er in de tentoonstelling ook aandacht voor de vriendenkring van Van Eesteren, waaronder Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud, Johan Niegeman en Mart Stam, en oud-studenten Bertus en Monica Mulder.

Ontwerpers die van grote betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van de moderne wooncultuur en Amsterdam Nieuw-West. Daarom zijn er in de tentoonstelling ook voorbeelden te zien van de Bauhaus-inspiratie van andere ontwerpers en architecten. Waaronder stoelen en lampen van Gerrit Rietveld, typemeubelen naar ontwerp van Marcel Breuer, en architectonische objecten en stedenbouwkundige plannen van onder anderen Rietveld, Oud, Niegeman en Stam.

Aanvullend op de tentoonstelling biedt het museum een Zeitgeist-Bauhauswandeling door de westelijke tuinsteden van Amsterdam langs voorbeelden van de invloed van het Bauhaus.

Luister hier naar het radio-interview over deze tentoonstelling dat directeur Anouk de Wit gaf bij AmsterdamFM.

Randprogramma
Bij de tentoonstelling vindt een divers randprogramma plaats met:

– een speciale Zeitgeist-Bauhauswandeling door het buitenmuseum Slotermeer;
– twee Van Eesteren Gesprekken over thema’s uit de tentoonstelling: een over de ‘Wohnung für das Existenzminimum’ en een over regionale planning;
– workshops Zelf op Bauhaus-geïnspireerde meubels maken (in samenwerking met de Buurtwerkplaats Noorderhof en docenten van de Rietveld Academie);
workshops gebaseerd op de kleuren-, vorm- en materiaalleer van het Bauhaus;
excursie naar twee kunstenaarswoningen in Meudon-Val-Fleury (nabij Parijs): van Theo van Doesburg, en Jean Arp en Sophie Taeuber;
– excursie naar Huis van Zessen in Alblasserdam, een ontwerp van Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg;
– educatieprojecten voor schoolgaande kinderen.

Wanneer: 15 juni t/m 8 december 2019, elke do t/m zo, 12.00-17.00 uur

Zeitgeist-Bauhauswandeling: elke do t/m zo, 13.00-14.30 uur (start vanuit het museum). Boek hier tickets voor de wandeling.

Waar: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31 te Amsterdam

Prijs: € 4,00 / gratis voor Stadspas & kinderen t/m 12 jaar

Tickets voor de tentoonstelling zijn verkrijgbaar aan de balie van het museum.
Tickets voor de activiteiten uit het randprogramma zijn verkrijgbaar via de ticketpagina van deze website, www.vaneesterenmuseum.nl/tickets.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).