Buitenmuseum gaat in de steigers

Aireywoningen worden gerenoveerd

Woensdagochtend 4 maart kwam bij het Van Eesteren Museum een verheugend telefoontje van een (SP) gemeenteraadslid binnen: de Aireywoningen aan de Burgemeester de Vlugtlaan zullen behouden blijven. Onder de aanhoudende druk van bewoners, Gemeente Amsterdam, Bureau Monumentenzorg en Archeologie en erfgoedinstellingen als de Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en Pro-West is Woningbouwvereniging Eigen Haard uiteindelijk tot het inzicht gekomen de woningen te renoveren in plaats van te slopen.

Dat is goed nieuws! In eerste plaats voor de bewoners natuurlijk. Maar ook voor het Van Eesteren Museum: het betekent dat het in het buitenmuseum nog mooier wordt. De Aireywoningen liggen in het ‘hart’ van het beschermd stadsgezicht. Dat wordt opgepoetst en daar gaan de harten van Van Eesterenfans sneller van kloppen!

Over de Airey-strook
De Airey-strook omvat dertien woonblokken aan de noordkant van de Burgemeester de Vlugtlaan in Slotermeer met zes blokjes losse winkelwoningen aan de De Tourton Bruynsstraat en Johannes Poststraat. Dit ensemble is in de jaren vijftig gerealiseerd naar een ontwerp uit 1951 van architect J.F. Berghoef. Berghoef bedacht hoe goedkoop, serieel en in hoog tempo woningen gebouwd konden worden en baseerde zich daarbij op beproefde kazernesysteembouw uit Engeland. Daar introduceerde namelijk sir Edwin Airey als een van de eersten het prefab bouwen. De revolutionaire bouw was een tijdelijke en goedkope oplossing voor de hoge woningnood in de jaren vijftig en werd in veel Nederlandse naoorlogse wijken toegpast.

De manier waarop de woonblokken gesitueerd zijn – deels haaks en deels schuin op de Burgemeester De Vlugtlaan waardoor bijzondere groene buitenruimtes ontstaan – en de sobere maar wel bijzondere detaillering van de architectuur maken dat het complex van bijzondere waarde is. Dat heeft zeker bijgedragen aan de toewijzing van de status van beschermd stadsgezicht aan dit markante deel van Slotermeer, de eerste westelijke tuinstad die na de oorlog verrees.

Sloop Airey-woningen van de baan, nul20.nl
Eigen Haard renoveert Airey Strook, eigenhaard.nl
Aireywoningen in Slotermeer blijven nu toch behouden, prowest.nl

Literatuur: Pracht in Prefab – Het Nemavo-Aireysysteem in Amsterdam, Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg, 2004. ISBN 90-803657-3-4.

Aireywoningen aan de Burgemeester De Vlugtlaan. Foto: Erik Swierstra.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.