Cornelis van Eesteren in levende lijve

Anke Bel van het EYE liet tijdens de talkshow Stadsleven 26 oktober j.l. een bijzonder fragment uit de archieven zien die de discussie ‘Make no small plans’ uit een verrassende hoek liet zien. Met een mooie inleiding van Bel. Het is een fragment met Cornelis van Eesteren in levende lijve, tijdens een bustocht door Nieuw-West in 1985. De busrit was onderdeel van de tentoonstelling ‘Van Polder tot Stad’ naar aanleiding van vijftig jaar Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam in de Meervaart.

Enorme belevenis
Over zijn grote invloed als stedenbouwer sprak Van Eesteren soms met verwondering: “Aan een vliegtuig bouw je samen met misschien wel tweeduizend ingenieurs, maar een hele stad waar 100 tot 250 duizend mensen gaan wonen, die maken wij alleen.” “Je tekent iets, het wordt geaccepteerd en dan gebeurt het ook echt,” zei hij tegen Fridjof van de Berg tijdens de bustocht. Van Eesteren vond het een enorme belevenis om zijn eigen creatie te zien en te ervaren. Op de vraag wat hij vond van Cornelis Lelylaan, die absoluut niet volgens zijn plannen gerealiseerd was, antwoordde hij: “Vreselijk!”
Rancuneus was hij er echter niet over.

Lees in het verslag van het 28e Van Eesterengesprek meer over Cornelis van Eesteren, hoe hij was.

Cornelis van Eesteren omstreeks 1982, staande voor 'zijn' AUP. Foto: Boink.

Cornelis van Eesteren omstreeks 1982, staande voor ‘zijn’ AUP. Foto: Boink.