De Ringweg A10, een Rijksmonument?

Een middag over de historische waarde en toekomstige betekenis van de A10

Ruim een halve eeuw geleden begon de bouw van de Ringweg A10, die de binnenstad van Amsterdam omsluit. Verkeersader, barrière en herkenningspunt in één. En met zijn 32 kilometer lengte en talloze kelders en onderdoorgangen, is het ook het langste gebouw van de stad. Bovendien van massief beton gemaakt en daarom moeilijk weg te denken. Toch is het denkbaar dat de Ring A10 er in de toekomst niet meer is door afnemend autoverkeer, overbouwing, ondertunneling en de aanleg van nieuwe (ring)wegen. Verdient de ring daarom geen monumentenstatus als icoon van de twintigste eeuw? Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen, met dit jaar als thema ‘op reis’, gaan voor- en tegenstanders met elkaar en met het publiek in discussie over deze vraag.

Debat
Om het debat op gang te brengen zijn journalist Tijs van den Boomen (o.a. NRC en het Parool) en architectuurhistoricus Vincent van Rossem (UvA/BMA) gevraagd om op te treden als resp. voor- en tegenstander van het idee om de Ringweg A10 de monumentenstatus te geven. Maarten Kloos, o.m. auteur van de publicatie Ring A10, leidt het gesprek in met een korte geschiedenisles over het ontstaan van de ring. Het gesprek staat onder leiding van Guido Wallagh, planoloog en kernteamlid van Stad-Forum.

Het debat vindt plaats in het Van Eesteren Museum, vernoemd naar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. De huidige ringweg doorkruist delen van Nieuw-West en Buitenveldert, beide ontsproten aan het brein van Van Eesteren.

Wandeling
Voorafgaand aan het debat start om 14.00 uur vanaf Bos en Lommerweg 114 een wandeling onder leiding van Karin Ruisch, als Van Eesteren-gids en kenner van de Kolenkitbuurt. De wandeling leidt langs de A10, via het Bruggebouw, naar het Van Eesteren Museum.

Datum: Zaterdag 13 september 2014
Debat aanvangstijd: 15:00 uur
Duur: 90 minuten
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, Amsterdam-Slotermeer
Kosten: gratis
Beperkte capaciteit: er is tijdens het debat plaats voor 50 personen, dus vol=vol!

Het debat en de wandeling vormen een samenwerking tussen het Van Eesteren Museum, Open Monumentendag Amsterdam, ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam en Stad-Forum, die ook dit jaar weer de Week van de Stad organiseert, van 3 t/m 9 november, met de ring A10 als thema.

Ringweg A10-WestRingweg A10-West. Foto: Victorien Koningsberger.Ringweg A10-West; kort na de opening in 1975.De Westelijke Tuinsteden als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam in 1935.Max Havelaarflats aan de Ringweg A10-West. Foto: Het Parool © Floris Lok.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.