Andere kijk op maquette van de tuinsteden

Het Algemeen Uitbreidingsplan werd in de jaren ’30 gepresenteerd door middel van verschillende vogelvlucht perspectief tekeningen. Tijdens de realisatie van de woonwijken van het AUP in de jaren ’50 en ’60 werden ook indrukwekkende maquettes gemaakt. In het Van Eesteren Museum hangt zo’n maquette van de Westelijke Tuinsteden.

Na de presentatie van de maquette tussen 1959 en 1973 in de Zuiderkerk, verhuisde deze langs vele plekken in de stad om via Bureau Parkstad en het kantoor van Koers Nieuw-West te belanden in het Van Eesteren Museum. Daar kreeg de maquette haar huidige plek in de vaste opstelling.

Door de jaren heen is de maquette beschadigd geraakt; er missen verschillende gebouwen in het plan. Ook zijn nieuwere ontwikkelingen, zoals Nieuw-Sloten, in de maquette toegevoegd. Ze is nodig toe aan een opknapbeurt! Maar hoe doe je dat, dat opknappen? Naar welke tijd restaureer je terug wanneer het object over langere periode een werk- en presentatiemodel is geweest?

Miniatuurversies van de omgeving oefenen een grote aantrekkingskracht uit op mensen. Als kind al zijn we gek op bouwen en schaalmodellen, op Meccano, LEGO en poppenhuizen. In de architectuur en stedenbouw is de maquette een voor iedereen begrijpbare verbeelding van projecten, leesbaarder dan de tekening. Modellen worden gebruikt tijdens vormstudies en ontwerp, bij overleg met opdrachtgevers of met welstand. Bij meervoudige opdrachten of prijsvragen moeten ze verleiden, bij het bespreekbaar maken van stadsvernieuwingsprojecten juist overtuigen. In de huidige digitale samenleving zijn er tal van mogelijkheden bijgekomen om maquettes ook interactief te maken.
Genoeg reden om dit Van Eesterengesprek te wijden aan de restauratie van ‘onze’ maquette en de huidige nieuwe technieken van presenteren.

Meer informatie over het ‘Van Eesterengesprek #40: een andere kijk op de maquette van Van Eesterens plan’ op woensdag 18 februari.

Cornelis van Eesteren en collega's voor maquette van het Sloterparkbad. Bron: Dienst der Publieke Werken.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.