Een Tulp voor iedere Amsterdammer

Tulpen uit Amsterdam, dat liedje kennen wij wel. Tulpen in Amsterdam zijn eigenlijk een relatief nieuw fenomeen. In 2018 wordt de 4e editie van het Tulpfestival gevierd. Op 85 locaties kunnen de Tulpen in alle geuren en kleuren bewonderd worden, gedurende de maand april.

Motto

Het motto van het Tulpfestival is een tulp voor iedere Amsterdammer.  Wat mij betreft is iedere toerist tijdelijk een Amsterdammer. Het is toch prachtig om de bezoeker te trakteren op deze kleurrijke bloemen, zonder er al te veel moeite voor te moeten doen. Geen capriolen uithalen, om een selfie te maken in de velden van de Bollenstreek, met mogelijke schade aan de bloemen en voor de tuinders.

De Van Eesteren Tulp

Bijzonder is ook de Van Eesteren Tulp die momenteel bij het paviljoen staat. De noordoever wordt opgefleurd met honderden tulpen, een fraai gezicht. De officiële opening van dit bloemenspektakel vond ook in Nieuw West plaats.  Er vormt zich een bloemenlint door de stad, vanaf de Sloterplas tot Amsterdam-Noord.

Het dopen van een tulp is een bijzondere gebeurtenis. Voor de veredelaar is het een volgende fase van zijn zaailing. De naamgeving is van bijzondere betekenis in de verdere introductie van de tulp in de wereld.

Van Botanische tuin naar genomenonderzoek

De Tulp kwam via de Oostenrijkse ambassadeur terecht in de Botanische tuin van de Universiteit Leiden, gerund door Carolus Clusius.  Dit was in de 16e eeuw. De Tulp is nooit meer weggegaan. De Hogeschool Leiden doet vanuit het expertisecentrum genomica onderzoek naar het genoom van de tulp. Dit zou de basis kunnen vormen voor diagnostiek en ander fundamenteel onderzoek, om bijvoorbeeld ziekteverwerkers te bestrijden en het proces van veredeling te versnellen en te optimaliseren.

Een van de mooiste plekken waar momenteel de tulpen te bewonderen zijn vind ik de Amsterdamse grachten, maar er staan op veel meer plekken mooie tulpen. Kijk op de website van het Tulpfestival voor alle toplocaties.

 

Tekst: John Fitzgerald Hagen

 


Uitgelicht

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum