Van Eesterengesprek #52: de Aireywoningen

Met als sprekers architect Ron Baltussen (bureau Hooyschuur Architecten) en architectuurhistoricus Jeroen Schilt (Monumenten en Archeologie).

.
De huidige renovatie van de Aireywoningen langs de Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam Nieuw-West, had anders uitgepakt wanneer een groep buurtbewoners en erfgoedorganisaties (Heemschut en ProWest) hiervoor niet in de bres was gesprongen. Is het behoud van deze woningbouwklassieker een uiting van een veranderende kijk op erfgoed? Een blik die uitgaat van de kwaliteiten van het bestaande, meer gericht op aanpassing en verbetering dan op vervanging en vernieuwing? Het 52e Van Eesterengesprek donderdag 22 september staat in het teken van de Aireywoningen, en het behoud van modern erfgoed.

De woningen liggen in het ‘hart’ van het Van Eesteren buitenmuseum, beschermd stadsgezicht. Het ensemble omvat dertien woonblokken met zes blokjes losse winkelwoningen. De architect J.F. Berghoef baseerde zich bij zijn ontwerp uit 1951 op het bouwsysteem ontwikkeld door de Engelsman sir Edwin Airey. Met dit revolutionaire systeem kon goedkoop, serieel en in hoog tempo worden gebouwd. Het was een oplossing voor de hoge woningnood tijdens de wederopbouwperiode en werd in veel Nederlandse naoorlogse wijken toegepast.

“Kwaliteit is overal om ons heen, je moet het alleen zien en zichtbaar maken,” zegt Ron Baltussen, directeur van bureau Hooyschuur Architecten. Hij werkt momenteel aan de renovatie van de Aireywoningen en gaat hier op 22 september over in gesprek. Welke keuzes heeft hij gemaakt bij de vernieuwing? Wat is zijn visie op het behoud en renovatie van modern erfgoed? En welke toekomst ziet hij weggelegd voor andere, iconische wederopbouwprojecten?

Niet alleen de bouwwijze, ook de diagonale situering van de  woonblokken en de sobere architectuur met desondanks sierlijke detaillering maken dat het complex van monumentale waarde is. Architectuurhistoricus Jeroen Schilt is de tweede spreker deze avond. Hij is werkzaam bij de Amsterdamse gemeentedienst Monumenten en Archeologie en zal vanuit zijn werkveld ingaan op de waardering en het behoud van wederopbouwerfgoed. Hiermee krijgen we een inkijk in hoe er binnen de gemeente wordt nagedacht over de gebouwde (recente) historie van Amsterdam.

Met het aankomende Van Eesterengesprek schenkt het museum aandacht aan een markant maar ook kwetsbaar project binnen de wederopbouwarchitectuur. Deze en andere Aireywoningen zijn beeldbepalend in de Westelijke Tuinsteden en daarbuiten. Onlangs is de Sloterhof, een vergelijkbaar complex in Nieuw-West uitgeroepen tot rijksmonument. Lijkt hiermee een herwaardering van architectuur uit de wederopbouwperiode bevestigd?

Datum: donderdag 22 september 2016
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: € 5,00 incl. drankje
Korting: € 3,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend.

Koop tickets

In het Van Eesteren Museum is momenteel ook de kleine expositie ‘Housing Heritage – Generatie Y: TU Delft’ te zien, met voorstellen van een groep TU-studenten voor zowel behoud als verandering van twee woningbouwklassiekers: de Aireystrip en project Landlust in Bos & Lommer.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.