Van Eesterengesprek: De groene kracht

Van Eesterengesprek #53 op donderdag 27 oktober
Gastspreker: Yttje Feddes (Amsterdam, 1953), landschapsarchitect. Mede-oprichter van bureau Feddes/Olthof landschapsarchitecten.

‘Groen vanaf de voordeur tot in het buitengebied.’ Met de aanleg van de Westelijke Tuinsteden werd deze droom halverwege de vorige eeuw gerealiseerd. De essentie van de groenstructuur van Nieuw-West is de doorkoppeling van de groene ruimte, vanaf de woning naar de grote schaal van het landschap. Vanuit de tuin naar de hof en naar de groenstroken langs de wegen. De groenstroken sluiten aan op parkstroken, die weer doorlopen tot aan het park of het landschap.

Wat voor stad hadden de ontwerpers destijds precies voor ogen; wat kwam ervan terecht en hoe kun je de groene eigenschappen benutten en versterken bij de huidige stedelijke vernieuwingen? Landschapsarchitect Yttje Feddes geeft hierover haar visie tijdens het Van Eesterengesprek #53 op donderdag 27 oktober. Feddes deed uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de Westelijke Tuinsteden, de recente stand van het groen en naar de kansen die er in dit gebied liggen bij het uitbreiden van Amsterdam. Haar publicatie De groene kracht uit 2011 deed men beseffen dat de gelaagde groenstructuur dé kracht van de tuinsteden is.

Expositie en excursies
Ook in de expositie Het Groen en de Tuinsteden, vanaf 21 oktober te zien in het museum, kijken we door de ogen van Yttje Feddes naar al dat groen. Met kaartmateriaal, foto’s en tekst laat ze overtuigend zien wat de groene kracht van Amsterdam Nieuw-West is. Dit najaar staat het thema ‘Groen in West’ centraal in het programma van het Van Eesteren Museum. Met excursies, gesprekken en een expositie tonen we het bijzondere, groene karakter van de Westelijke Tuinsteden.

Praktische info zie de agenda.


Groenstructuur van de Westelijke Tuinsteden. Beeld: Yttje Feddes.

Groenstructuur van de Westelijke Tuinsteden. Beeld: Yttje Feddes.

 

 

Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum