Jaren ’50 uitzet naar Museumwoning

Eind 2014 kreeg het Van Eesteren Museum het aanbod om eens te komen kijken aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. De bewoners, Hennie van der Graaf en haar man Joop Löbler waren overleden, en de buren hadden eraan gedacht het museum in te lichten.

Joop Löbler en zijn vrouw Hennie van der Graaf waren in 1952 de eerste bewoners van één van de rijtjeshuizen naar ontwerp van Jan Rietveld. Sinds hun huwelijk lijkt de tijd te hebben stilgestaan in de woning. Zo stonden de medewerkers van het museum oog in oog met de oorspronkelijke keuken en een compleet jaren ’50 slaapkamerameubelement. Want waarom zou je iets vervangen dat het nog prima doet?

Aan de museumwoning hebben we dankzij de schenking van de familie Löbler divers emaille keukengerei, een unieke houten strijkplank, een wandkast van Royal en een prachtige set glazen uit de jaren ’50 kunnen toevoegen. Daar willen we de familie Löbler én de buren hartelijk voor bedanken.

Joop en Hennie; een creatief echtpaar
Joop Löbler (1921 – 2014) en zijn vrouw Hennie van der Graaf (…) vormden een creatief stel. Ze leerden elkaar op het Amsterdamse conservatorium kennen, waar zij piano studeerde en hij viool. Omdat hij weigerde zich bij de Kultuurkamer aan te melden, moest hij stoppen met muziek maken. Hij doorliep de Kunstnijverheidsschool (de huidige Gerrit Rietveldacademie), want voor tekenen had hij óók talent. Naast zijn werk als grafisch vormgever – vanuit de achterkamer in Slotermeer – heeft hij vele kinderboeken geschreven en getekend. Hennie van der Graaf gaf pianoles aan huis. Eén piano stond boven, de vleugel nam een goed deel van de woonkamer in beslag.

Kent u ook een woning uit de wederopbouw in de oorspronkelijke staat? Laat het ons weten! Het Van Eesteren Museum komt graag langs om interieurfoto’s te maken, mét of zonder bewoners.

Meer informatie over de museumwoning.

De keuken met de karakteristieke zwart-wit geblokte gootsteen. Foto: Anna Ietswaart.De keuken met het doorgeefluik naar de eetkamer. Foto: Anna Ietswaart.De woning aan de Burgemeester Vening Meineszlaan waar het echtpaar 60 jaar lang lief en leed deelde. Foto: Anna Ietswaart.Huwelijksfoto Hennie van der Graaf en Joop LöblerWerk geïllustreerd door Joop Löbler; een Margriet Winter-Avondboek (1952)Werk geïllustreerd door Joop Löbler; reklamecampagne voor brandverzekering (1950)Het echtpaar had zelf geen kinderen. Maar onder het pseudoniem Jo Buitendijk schonk Joop zijn Hennie toch drie kuikentjes. Foto: Anna Ietswaart.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.