Filmpje: polder tot stad

Atlas
In 2013 kwam de ‘Atlas van de wederopbouw Nederland 1940-1965; ontwerpen aan stad en land‘ uit. Met een selectie van dertig gebieden, biedt deze atlas een overzicht van de grootse vernieuwing van stad en land tijdens de wederopbouwperiode van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog ging Nederland grootschalig op de schop. Deze publicatie brengt de ruimtelijke ontwikkelingen in kaart die in de periode na 1945 elkaar in een hoog tempo opvolgden. Het speciaal voor dit boek ontwikkelde kaartmateriaal dat wordt afgewisseld met luchtfotografie, laat de ruimtelijke ambities zien die in de wederopbouwperiode de boventoon voerden. De gekozen gebieden en de negen essays belichten verschillende invalshoeken op het gebied van stedenbouw, (landschaps-) architectuur, landbouw, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Filmpje
In de wederopbouwperiode vonden omvangrijke stadsuitbreidingen plaats waarmee de Nederlandse stedenbouw internationaal de aandacht op zich wist te vestigen. Een beroemd voorbeeld hiervan is het Algemeen Uitbreidingsplan in Amsterdam. Ontwerper was Cornelis van Eesteren, de Westelijke Tuinsteden zijn hier uit voortgekomen. Naast de kaarten in de atlas heeft Must Stedebouw nu ook een filmpje gemaakt: van polder tot stad, de jonge geschiedenis van Amsterdam Nieuw-West.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.