Ga mee op pad in Amsterdam-Noord

Tussen Slotermeerlaan en Hoogoorddreef: in Noord is het gedaan met de laagbouw uit de jaren vijftig en wordt de hoogbouw definitief de standaard. We zien de eerste kenmerken van wat later typerend zou worden voor de Bijlmer: grote flats in een parkachtige omgeving, scheiding van snel en langzaam verkeer en de ongekende grootschaligheid van de systeembouw.

In het oorspronkelijke uitbreidingsplan was voor Noord een zeer bescheiden plaats ingeruimd, maar na aanleg van de Schellingwouderbrug en de tunnels onder het IJ werd de wijk voldoende bereikbaar geacht en begon men volop te bouwen. Op de geplande metro zullen we nog tot de zomer moeten wachten, en het eerder bedachte boogkanaal om de gehele wijk is helemaal nooit doorgegaan, maar verder zijn de plannen om er een volwassen stadswijk met 100.000 inwoners van te maken helemaal voltooid.

Met gids Kees Knobbe zien we rond het Buikslotermeerplein de oude idealen langzaam uit beeld verdwijnen, en de Tuinstad van de toekomst onafwendbaar opdoemen.

Datum: zondag 11 november 2018
Vertrektijd: 13:30 uur