Ga mee op pad in Slotervaart op 18 februari

De Tuinstad Slotervaart is mooi gelegen langs het Sloterpark aan de zuidoostkant van de Sloterplas. Met gids Cor Boots doorkruisen we de tussen 1955 en 1960 gebouwde wijk die wordt doorkruist door twee hoofdstraten, de Johan Huizingalaan en de Cornelis Lelylaan.

Deze wegen kruisen elkaar met een monumentaal viaduct dat het hart van de wijk vormt. Hier rond omheen liggen de interessante bouwwerken van deze tuinstad, zoals het Rijksmonument het Sloterhof, het kenmerkende ‘Blue Banddorp’ met de zaagtandwoningen en het Sierplein.

Voorts is Slotervaart rijk voorzien van woningen in het groen, zoals de hofjes naar idee van Jakoba Mulder, met hun typisch tuinstedelijke milieu, die al sinds de bouw zestig jaar geleden een geliefde woonomgeving vormen.

Vergeleken bij het vijf jaar eerder gebouwde Slotermeer en het vijf jaar later gebouwde Buitenveldert neemt Slotervaart een middenpositie in, zowel wat betreft de gemiddelde grootte van de huizen, als ook het aantal door particuliere bouw gerealiseerde woningen.

De vergelijking van deze drie tuinsteden geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van de tuinstedelijke bouw tussen 1950 en 1970.

Data: zondag 18 februari
Vertrektijd: 13:30 uur; duur excursie circa anderhalf uur.
Startlocatie: Verzorgingshuis De Schutse, Comeniusstraat 20, Amsterdam
Kosten: € 12,50
Korting: € 10,00 met CJP/Stadspas Amsterdam

Koop tickets

Prentbriefkaart van het Viaduct Johan Huizingalaan / Cornelis Lelylaan in Slotervaart. Op de achtergrond flats van het Sloterhof; circa 1962. Blauwe Moskee. Foto: Erik Swierstra.

Winnaar Yücel